Kirjoitetaanko erikseen suomen kieli vai yhteen suomenkieli ..
Jotkin tapaukset ovat sopimuskysymyksiä; käsite voidaan hahmottaa yhtä lailla yhdyssanaksi kuin sanaliitoksikin, mutta on pyritty yhtenäiseen käytäntöön vakiinnuttamalla jompikumpi. Näitä ovat esimerkiksi kielten nimet, jotka suositetaan kirjoitettavaksi erikseen: suomen kieli, englannin kieli. Niistä edelleen johdetut sanat ovat yhdyssanoja (englanninkielinen, suomenkielisyys) samoin kuin useampiosaisista paikannimistä muodostetut adjektiivit ja asukkaannimet (New York, newyorkilainen).
Nykyään tuo aikakausi on lähinnä lämmin muisto huolettomasta ajasta, jolloin pulut olivat pulskia ja nuorisolla oli käytöstapoja. Kävin oman koulutieni enemmän tai vähemmän kunniakkaasti läpi, opiskelin seitsemää kieltä, ja sain siinä sivussa itselleni ammatin. Rakastuinkin. Kaikesta huolimatta ajatukset eksyvät aika ajoin lapsuuteeni, ja tarkalleen ottaen siihen jatkuvaan puhutun ja kirjoitetun kielen korjailuun ensin äitini ja sittemmin opettajani toimesta. Nykymaailmassa, jossa lehtiartikkeleiden otsikot vilisevät yhdyssanavirheitä, nuorten puhekielen yleisin rakenne on aggressiivi, uutisankkurit eivät hallitse numeraalien taivutusta ja lähes jokaisessa saapuvassa työsähköpostissa on nk. jenkkipilkutus, taannoin äidilleni esittämäni Mitä väliä? –kysymys saa yhtäkkiä täysin erilaisen vivahteen. Onko niin, etteivät ihmiset enää välitä oikeaoppisesta puhe- taikka kirjakielestä? Mitä esimerkiksi Terho Itkonen sanoisi tähän? Oma suomen kielen opettajani Rauno Heinonen Helsingin yliopistolta ei taatusti ole hänkään innoissaan nykytilanteesta.
Tietyissä tapauksissa yhdyssanan osien välissä käytetään yhdysmerkkiä: ylä-ääni, A-rappu, #-merkki, pop-ohjelma, avaimet käteen -periaate (ks. erillisiä ohjeita yhdysmerkistä sekä yhdysmerkin sisältävistä nimistä kohdasta Lisätietoa toisessa ohjeessa).
Aika ajoin kirjoitetaan yhteen, mutta aika-ajoin erikseen.
Aika ajoin neuvontaan tulee kysymyksiä äänileikkurin soveltamisesta yhtiökokouksessa äänestettäessä. Mikä äänileikkuri on, ja miten sen mahdollinen soveltaminen vaikuttaa yhtiökokouksessa äänestämiseen?
Jalovesi tarjoaa vedensuodattimen suodatusmassan vaihtoon huoltopalvelua. Suodatusmassan vaihtopalvelutyöstä laskutamme 3 h töitä (65 €/h), kilometriveloitus on 1 €/km, hinnat sis. alv 24%. Mikäli samalla suunnalla on lähekkäin kaksi tai useampia huoltokohdetta, niin silloin veloitamme kilometrit vain yhteen suuntaan. Suodatusmassat ja varaosat laskutetaan erikseen.
Yhdyssana on ilmaisu, jossa yksi sanasisältää osinaan kaksi sanaa. Puhutussakielessä tätä vastaa yleensä se, ettäyhdyssanan osista vain ensimmäisen alkutavulla onpääpaino, muilla sivupaino. Tämäjohtuu siitä, että suomen kielen rakenne on siinäsuhteessa hyvin yksinkertainen, että sanassa on vain yksipääpaino, ensimmäisellä tavulla.
Suodatusmassan vaihdon voi myös tehdä itse. Suodatin laitteen päältä otetaan kellolaite irti ja tämän jälkeen suodatinlaitteen pullo tyhjennetään. Tyhjennykseen voi käyttää esim. märkäimuria. Seuraavaksi suodatinlaitteen pulloon lisätään uudet suodatusmassat ja kellolaite kiinnitetään takaisin paikoilleen. Viimeisenä vedensuodattimelle tehdään virkistys ja sen jälkeen vedensuodatin on taas käyttökuntoinen.
Yhdyssana vai ei: nurin päin vai nurinpäin
Kirjoituksessa joudutaan ratkaisemaan, mitkä peräkkäisistä sanoista kirjoitetaan yhteen ja mitkä erikseen. Puheessa ei ole samaa pakkoa valita joko yhdyssana tai sanaliitto, mutta yhdyssanoissa on vain yksi pääpaino (sanan ensimmäisellä tavulla), esim. muut máanosat, vrt. muut máan òsat.
Kirjoittajan ABC: Yhteen ja erikseen kirjoittamisen pääsäännöt
! Kandidaatintutkielma (‘kandidaattivaiheen opinnäytetyö’) on yhdyssana!
suomen kieli > suomenkielinen
New York > newyorkilainen
viisi vuotta (5 vuotta) > viisivuotias (5-vuotias), viisivuotinen (5-vuotinen)
Pekka Lipponen > pekkalipposmainen
eri koko > erikokoinen! Taipumattomat adjektiivit (aika, ensi, eri, kelpo, koko, melko, pikku, tosi, viime) kirjoitetaan erilleen pääsanastaan, elleivät ne yhdessä määrittämänsä sanan kanssa muodosta erityiskäsitettä tai ole %-inen-%loppuisen adjektiivin alkuosia.
ensi sija > ensisijainen
viime sunnuntai > viimesunnuntainen
aivan kuin, ennen kuin, toisin kuin, heti kun.
Sähköpostin yleisimmät virheet, TOP 13
Yleensä kun ajattelet, miten sanatpuheessa lausutaan, voit siis päätellä,kirjoitetaanko yhteen vai erikseen. Jos korva ei sanomitään, kyseessä on luultavasti rajatapaus, jossavirheen tekeminen ei ole kovin vakavaa.
minkälainen ei minkä lainen, yhtä aikaa ei yhtäaikaa
Ilmaukset ovat yhdyssanoja, kun
– ne yhdessä muodostavat käsitteen, esim. värinnimen, erikoisalan termin tai ammattinimikkeen: yönsininen; energiankulutus, tiibetinspanieli; lastentarhanopettaja, osastonjohtaja (huom. kuitenkin erikseen: tekninen johtaja)
– kun merkitys muuttuu yhteen kirjoitettaessa, kyseessä usein myös kuvallinen ilmaus: kädenojennus, talonmies; huomionkipeä; mustavaris, nuoripari; käänteentekevä
– jälkimmäisenä osana on muu kuin -minen-loppuinen verbistä johdettu substantiivi: läsnäolo, maastamuutto, vastaantulija
– jälkimmäinen osa on ominaisuudennimi- tai adjektiivijohdos: hyväntahtoisuus, vilkasliikkeisyys, samanaikainen, kymmenvuotias.
muun muassa (tai mm.) ei muunmuassa, alun perin ei alunperin
Aikaisemmin näistä vain ensimmäinen muoto oli sallittu. Suomen kielen lautakunta kuitenkin päätti tammikuussa 2014, että aiemmin virheellisenä pidetty muoto alkaa tekemään on vastedes niin ikään sallittu. Henkilökohtaisesti vastustan tuota päätöstä, sillä virheellinen muoto hyväksyttiin suomen kieleen käytännössä vain sen vuoksi, että riittävän iso määrä ihmisiä käytti sitä oikeaoppisen muodon sijaan. Suosin jatkossakin alkaa tehdä –muotoa, ja suosittelen samaa muille.
***
Päätän tähän oman kirjoitukseni – toivottavasti jaksoit lukea loppuun asti. Kuten sanottu, kielioppivirheet herättävät tunteita ja synnyttävät keskustelua. Minun tärkein neuvoni on tässä: Ole oma itsesi! Käytä vain niitä rakenteita, merkintöjä, taivutuksia ja ilmaisutapoja, jotka todella hallitset, tai jotka voit tarvittaessa tarkistaa luotettavasta lähteestä. Välttämällä virheitä vältyt kiusallisilta tilanteilta, joissa ammattitaitoasi saatetaan kyseenalaistaa. Kukaan ei välttämättä edes huomauttaisi virheistäsi, mutta mielipiteet perustuvat silti melko usein nimenomaan kirjallisen taikka suullisen viestinnän taitoon – taikka taidottomuuteen.
Lopuksi haluan kiittää kaikkia kieliopettajiani, sillä juuri teidän vilpitön halunne ja rautainen ammattitaitonne sytyttivät aikoinaan minussa intohimon kielitiedettä kohtaan. Kiitos ja kumarrus!