Ampumahiihdon säännöt, olisiko korjattavaa


Nämä Reserviläisurheiluliiton pistooliampumahiihtomestaruuskilpailujen säännöt on hyväksytty Reserviläisurheiluliiton hallituksen kokouksessa 15.01.2015. Säännöt ovat voimassa 15.01.2015 alkaen.
(Muutokset on lihavoitu.)


Nämä Reserviläisurheiluliiton ampumahiihtomestaruuskilpailujen säännöt on hyväksytty Reserviläisurheiluliiton hallituksen kokouksessa 15.01.2015. Säännöt ovat voimassa 15.01.2015 alkaen.
(Muutokset lihavoitu).

Tiettävästi ensimmäinen ampumahiihtoa muistuttanut kilpailu käytiin vuonna 1767 norjalaisten rajavartioston sotilaiden välillä. Laji kasvatti asteittain suosiotaan sotilaiden harjoittelumenetelmänä. Ampumahiihdon esiaste, , oli virallisessa kisaohjelmassa , sekä näytöslajina kolme kertaa vuosina , ja .

Ampumahiihdon säännöt eroavat murtomaahiihdosta ilmiselvän, eli ..

Reserviläisurheiluliiton pistooliampumahiihtomestaruuskilpailuissa ja niiden järjestelyissä noudatetaan Reserviläisurheiluliiton mestaruuskilpailujen yleissääntöjen lisäksi näitä pistooliampumahiihtomestaruuskilpailujen erikoissääntöjä.

Reserviläisurheiluliiton ampumahiihtomestaruuskilpailuissa ja niiden järjestelyissä noudatetaan Reserviläisurheiluliiton mestaruuskilpailujen yleissääntöjen lisäksi Suomen Ampumahiihtoliiton kilpailusääntöjä edellä mainituissa yleissäännöissä olevin sekä näissä erikoissäännöissä

Reserviläisurheiluliiton pistooliampumahiihto on kilpailu, jonka osalajeina ovat ammunta ja hiihto.
Ammunta suoritetaan hiihdon aikana ja siihen käytetty aika sisältyy hiihtoaikaan.
Kilpailupuku on vapaa.

Kaikissa henkilökohtaisissa sarjoissa suoritetaan neljä (4) viiden laukauksen ammuntaa. Ammunnassa ovat sallittuja Suomen Ampumahiihtoliiton sallimat välineet ja varusteet.


Ampumahiihdon säännöt edellyttävät liipaisuvastuksen

Hiihtomatka on H-, H 35-, H 40-, H 45 ja H 50 sarjoissa 8 km, H 55, H60, H65, H70, H75, H80 ja sitä vanhempien sarjoissa 6 km ja D, D 50 -sarjoissa 6 km. Hiihdossa noudatetaan soveltuvin osin Suomen Ampumahiihtoliiton kilpailusääntöjä.

Tee testi – Tunnetko ampumahiihdon suomalaissankarit ja lajin säännöt

Nykyinen ampumahiihto on lähtöisin , jossa kilpailtiin yhdellä 20 kilometrin mittaisella lenkillä, jonka varrella oli neljä erillistä ampumapaikkaa. Niiden ampumamatkat olivat 250, 200, 150 ja 100 metriä. Kolme pisintä matkaa ammuttiin makuulta ja viimeinen pystystä. Aseena käytettiin metsästys- tai sotilaskivääriä ja ohilaukauksista sakotettiin kahdella lisäminuutilla loppuaikaan. Alkuperäinen taulu oli mustanruskea ympyrä, jonka läpimitta oli 25 cm, ja jonka alareunasta puuttui 5 cm:n segmentti. Suomessa aloitti ampumahiihtotoiminnan 1920-luvulla. Vuonna 1966 siirryttiin käyttämään vain 150 metrin matkaa, jolta ammuttiin järjestyksessä makuu, pysty, makuu, pysty. Taulu muuttui kaksirenkaiseksi. Ulompaan renkaaseen osumisesta sakotettiin yhdellä ja ohilaukauksesta kahdella minuutilla. Samana vuonna kilpailtiin ensimmäisen kerran 4 × 7,5 kilometrin viestihiihdossa. Vuonna 1973 järjestettiin 10 kilometrin pikamatkakilpailu, jossa käytettiin viestin tapaan rikkoutuvia tauluja. Tässä kilpailumuodossa ammuntoja oli vain kaksi ja käytettiin 150 metrin sakkokierrosta rangaistuksena ohilaukauksesta. Vuonna 1981 normaalimatkalla, eli 20 km matkalla, siirryttiin yhden minuutin sakkoon, jonka sai ohilaukauksesta.

Ampumahiihdon tuomarikoulutus osa 5: Ammunnan säännöt

Ampumahiihdossa käytetty ase vaihdettiin vuonna 1978 suomalaisaloitteesta sotilaskivääristä . Ampumamatka lyheni samalla 150:stä 50 metriin. Vuonna 1985 alettiin yleisesti käyttää , mikä on ollut merkittävä asia lajin kehittymiselle. Vuonna 1993 perustettiin lajin kansainvälinen kattojärjestö, (IBU).

ISSF:n ampumalajien tekniset säännöt

Ampumahiihdossa hiihdetään . Aseena käytetään pienoiskivääriä, jota kannetaan hiihdettäessä selässä. Juniori-ikäiset eivät kanna asetta selässään, vaan ase on hiihdon ajan ampumapaikalla. Ase tulee selkään 17-vuotiaiden sarjoissa sekä tytöillä että pojilla. Uusimmissa asemalleissa on varmistin, mutta se ei ole pakollinen varuste eikä sitä ammunnassa käytettäisikään. Optiset tähtäimet eivät ole sallittuja; tähtäimenä käytetään diopteritähtäimiä. Ne koostuvat etu- ja takatähtäimestä. Takatähtäin on vain reikä, jonka läpi katsotaan etutähtäimeen, missä itse tähtäin sijaitsee. mahtuu viisi . Jos varapatruunoita joutuu käyttämään, ne täytyy ladata aseeseen yksitellen. Lippaita on yksi jokaista ampumakertaa varten ja ne kiinnitetään hiihdon aikana yleensä aseen niille varatuille paikoille.

Sisällysluettelo (KÄÄNNÖSVERSIO)

Ampumahiihto juontaa juurensa 1900-luvun alkupuolella harrastettuun sotilaspartiohiihtoon. Tämä laji oli epävirallisena kilpailuna mukana talviolympiakisoissa 1924, 1936 ja 1948. Suomi sijoittui joka kerta toiseksi.