Suomi ei menestynyt Euroviisuissa. Visuaalisuudessako vika?
Suomi lähti euroviisuihin aikana, jolloin iskelmä vielä oli radiossa toisen luokan musiikkia, ihan siinä jazzin perälaudassa. Radiossa oli erityinen raati, joka karsi ”huonon” musiikin ohjelmista. Klassisen ja kevyen musiikin välillä oli juopa.
Suomi ei osallistunut Eurovision laulukilpailuun vuonna , koska tuolloin Suomi boikotoi Eurovision laulukilpailua yhdessä Ruotsin, Norjan, Tanskan, Portugalin ja Itävallan kanssa tasapelin vuoksi. Vuosina , , , ja Suomi ei päässyt mukaan edellisen vuoden huonon menestyksen vuoksi.
Kilpailu on televisioitu aina lähtien, mutta mustavalkotelevision aikaan sitä enimmäkseen kuunneltiin radiosta. Eurovision laulukilpailu on maailman suosituimpia ei-urheilulähetyksiä. Kaikki kolme lähetystä tavoittavat vuodesta riippuen 160-200 miljoonaa katsojaa. Vuoteen 2003 asti kilpailu järjestettiin yhtenä iltana, useimmiten lauantaina huhti- tai toukokuussa, mutta kilpailu on järjestetty kaksiosaisena tapahtumana, johon sisältyy semifinaali ja finaali. lähtien myös semifinaali on ollut jaettu kahteen osaan: ensimmäinen semifinaali käydään tiistaina ja toinen semifinaali torstaina finaalilauantaita edeltävällä viikolla.
Suomi Eurovision laulukilpailussa
Eurovision laulukilpailu muodostuu kolmesta televisioitavasta lähetyksestä: kahdesta semifinaalista ja finaalista. Finaaliin suoraan etenevät kilpailun suuret rahoittajamaat, eli Espanja, Iso-Britannia, Italia, Ranska ja Saksa, sekä isäntämaa. Loput osallistujamaat kisaavat kahdessa semifinaalissa, josta kummastakin etenee kymmenen eniten ääniä saanutta finaaliin.
Suomen televisiossa kaikki euroviisukappaleet on tekstitetty suomeksi aina vuodesta 1971 lähtien, lukuun ottamatta suomenkielisiä lauluja. Muista maista laulut tekstitetään vain . Vuosina 2007 ja 2014 sekä vuodesta 2016 alkaen myös juontajien juonnot on tekstitetty.
Eurovision laulukilpailun televisiolähetyksessä perinteiseen rakenteeseen kuuluu kaikkien lauluesitysten esittäminen sekä äänestys, jossa jokainen osallistujamaa äänestää lauluja paremmuusjärjestykseen. Kilpailulla on juontaja tai juontajia, jotka juontavat kilpailun englanniksi ja ranskaksi. Perinteisesti jokaisella maalla, joka televisioi kilpailun, on oma selostaja, joka selostaa kilpailun tapahtumat ja esittelee kilpailukappaleet omalla kielellä. Esitysten välillä nähdään lyhyitä videopätkiä, niin kutsuttuja postikortteja, joissa isäntämaa yleensä (ei aina) esittelee oman maansa kulttuuria. Vuodesta 2013 "postikorteissa" pääosassa ovat olleet kunkin maan artistit. Euroviisulähetyksen pituus oli pitkään noin kolme tuntia. Nykyään kesto vaihtelee kolmesta ja puolesta tunnista neljään tuntiin. Kaikkien osallistujamaiden on lähetettävä kilpailu suorana lähetyksenä. Nykyään kilpailussa on varattu tilaa myös mainoskatkoille, jotka eivät estä kilpailuesitysten näkemistä.
Vennamolaisuuden vyöryessä halki maan 1970 Suomi piti välivuoden euroviisuista. Riitti, että SMP sai yleisöäänestyksessä järisyttävät 266 000 ääntä – eikä voittanut sekään.
Euroviisut 2024: tässä on 26 finalistimaan järjestys
Euroviisut 2024 järjestettiin Ruotsissa Malmö Arenalla. Semifinaalit järjestettiin tiistaina ja torstaina, H-hetken eli finaalin koitettua lauantaina 11. toukokuuta. Voittoon karkasi takamatkalta Sveitsi, joka voitti Nemon kappaleella The Code. Sveitsi oli kevään aikana pitkään suosikki, mutta alkoi jäädä kertoimissa jälkeen Kroatiasta huhtikuun loppupuolella ja lopulta myös Israel meni siitä ohi.
Euroviisut 2024: selvitä semifinaalien järjestys
Euroviisuissa oli mukana 37 maata. 2023 oli vastaavasti mukana 37 maata, mikä oli vähiten sitten vuoden 2014. 2024 mukaan tuli Luxemburg 31 vuoden tauon jälkeen, kun taas Romania jäi edellisvuoteen nähden pois. Finaaliin pääsevät aina automaattisesti viisi suurinta rahoittajamaata Ranska, Saksa, Iso-Britannia, Italia ja Espanja sekä viime vuoden voittaja, joka oli Ruotsi.
Euroviisut, 2. semifinaali | Virtuaalisesti Stadissa
Alta näet kaikki Euroviisut 2024 osallistujamaat sekä artistit ja kappaleet. SF tarkoittaa semifinaalia, johon maa osallistuu. Mikäli sarakkeen kohdalla on viiva, se tarkoittaa, että maa eteni suoraan finaaliin.
Sveitsi voitti Euroviisut, Suomi jäi sijalle 19
Suomi tuli mukaan Euroviisuihin vuonna 1961, kun Laila Kinnunen edusti maata Ranskassa järjestetyssä kilpailussa. Vuosina 1995, 1997, 1999, 2001 ja 2003 Suomea ei puolestaan nähty mukana, sillä edellisen vuoden heikon menestyksen vuoksi paikkaa kilpailuun ei irronnut.
Suomi ei menestynyt Euroviisuissa
Eurovision laulukilpailu järjestetään jälleen 11. toukokuuta 2024 asti. Tänä vuonna miljoonien katsojien seuraama televisio-ohjelma järjestetään Ruotsin Malmössä. Kuka siis seuraa viime vuoden voittajaa Loreenia? Se selviää lauantaina 11. toukokuuta, kun 68. Euroviisujen suuri finaali järjestetään. Katso sillä välin 26 finalistia, suosikit ja finaalin järjestys.