Suomi on Euroviisujen finaalissa vuonna 2024.
Euroviisut keräävät joka vuosi sankoin joukoin suomalaisia televisioiden ääreen seuraamaan kilpailuja, vaikka Suomen menestys ei tilastojen valossa olekaan hääppöinen. Valopilkkuna Suomen Euroviisuhistoriassa on Lordi, joka voitti laulukilpailun vuonna 2006.
Vuoden 1996 Euroviisujen alkukarsinnoissa ilmenneiden ongelmien vuoksi esitteli uuden kilpailujärjestelmän vuodelle 1997. Maat, joilla on alhaisin pistekeskiarvo viimeiseltä neljältä vuodelta joutuisivat jättämään vuoden 1997 kilpailun väliin ja maat, joilla on alhaisin pistekeskiarvo viimeiseltä viideltä vuodelta joutuisivat jättämään tulevat kilpailut väliin. Jos maa joutuu jättämään yhden vuoden väliin, se saa osallistua automaattisesti seuraavana vuonna. Kilpailevien maiden lukumäärä laski 25:een ja Italia oli jo ilmoittanut, että tämä olisi heidän viimeinen vuotensa Euroviisuissa, mutta he kuitenkin palasivat vuonna 2011. Suomi jätti kilpailun väliin edellisen vuoden huonon menestyksen (ja viimeisen sijan) takia.
Suomi joutui pitämään välivuotta Euroviisuista edellisvuoden huonon menestyksen takia. CatCatin olisi pitänyt edellisvuonna sijoittua vähintään 18. sijalle, jotta Suomi olisi päässyt mukaan. Viimeisen paikan vei Espanja, joka sijoittuikin vuonna 1995 erinomaisesti toiseksi.
Suomi ei menestynyt Euroviisuissa. Visuaalisuudessako vika?
Suomi lähetti vuoden 2021 Euroviisuihin Blind Channel nimisen rock-yhtyeen, joka sijoittui lopulta kilpailussa kuudenneksi. Onko Suomen Euroviisumenestyksen salaisuus siis rock-musiikissa, kun otetaan huomioon myös Lordin menestys? Mene ja tiedä, mutta tänä vuonna mainetta ja mammonaa tavoitellaan maailmallakin vuosikausia mainetta niittäneen The Rasmus -yhtyeen kappaleella Jezebel.
Suomi sijoittui Norjan kanssa kilpailun jaetulle viimeiselle sijalle -yhtyeen kappaleella ”Fri?” ( ). Kummatkin maista saivat kahdeksan pistettä ja jäivät sijalle 21. Islanti antoi Suomelle 5 pistettä ja Israel 3. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun Suomi lauloi Euroviisuissa ruotsiksi. Olli Ahvenlahti toimi ensimmäistä kertaa kapellimestarina. Ossi Runne oli kommentaattorina Erkki Pohjanheimon kanssa.
Suomi joutui pitämään välivuotta Euroviisuista edellisvuoden huonon menestyksen takia. Tällä kertaa kysymyksessä ei kuitenkaan ollut enää huono pistekeskiarvo, vaan pelkästään edellisvuoden sijoitus. Mukaan päästäkseen Suomen olisi pitänyt olla edellisenä vuotena vähintään sijalla 18. Suomi jäi edellisvuonna kyseisestä sijasta vain 2 pisteellä.
Saariston tulosta voidaan tavallaan pitää Marion Rungin kuudetta sijaa parempana, sillä ”Tom tom tomin” sijoittuessa kuudenneksi 1973 kilpailijamaita oli vain 17, kun Anneli Saariston kilpailuvuonna niitä oli 22. Vasta vuonna 2014 tuli parempi ei-voittaneen laulun sijoitus suhteessa osallistujamäärään. Ossi Runne päätti näissä kilpailuissa pitkän kapellimestarin uransa Euroviisuissa. Hän johti Suomen edustuslauluja kaikkiaan 22 kertaa.
Suomi 2007, Euroviisut BL 45 normaali läviste
Nyt päästään todelliseen viisuhuumaan! Suomen euroviisukonkarit, vuoden 2007 Euroviisuissa Suomea edustanut Hanna Pakarinen ja Uuden musiikin kilpailussa kahdesti menestynyt Mikael Saari vievät kuulijat läpi Suomen viisuhistorian aina Laila Kinnusen legendaarisesta Valoa ikkunassa -kappaleesta Blind Channelin Dark Sideen saakka. Matkan varrelle mahtuu monta hittiä ja kansakunnan muistiin tallentuneita ikimuistoisia hetkiä. Kuplivan hauskan konsertin kapellimestarina ja teosten sovittajana on Antti Rissanen.
Suomi menestyi mainiosti vuoden 2021 Euroviisuissa
Suomi on osallistunut Euroviisuihin vuodesta 1961 lähtien. Suomen ensimmäinen euroviisuedustaja oli Laila Kinnunen kappaleella . Suomesta on ollut Euroviisu-edustaja jokaisena vuonna vuoden 1961 jälkeen, eivätkä yhdetkään järjestetyt Euroviisut ole jäänyt väliin. Euroviisut Suomi on järjestänyt kerran vuonna 2007 Lordin voittovuoden jälkeen.
Suomi 2007 Rahasarja Euroviisut BU
Suomi on osallistunut Euroviisuihin jo 1960-luvulta lähtien. Se on sijoittunut 10 parhaan joukkoon muutaman kerran, mutta vain kahdesti kuudenneksi.
Suomi 2007 Rahasarja Euroviisut BU · 49,90€ · Hard Rock Hallelujah
Euroviisut Suomi on voittanut kerran vuonna 2006, kun vei euroviisuvoiton kappaleella . Alta näet kaikki Euroviisu-voittajat nykyisellä aikakaudella, jossa finalistit on ratkaistu semifinaalien kautta eli vuodesta 2004 alkaen. Katso historian kaikki Euroviisu-voittajat.
Rahasarja 2007 Euroviisut Suomi
Vuonna 1973 Marion Rungin Tom tom tom nousi sijalle 6 ja oli Suomen korkein sijoitus vuoteen 2006 asti. Tuona vuonna Lordi voitti Euroviisut ylivoimaisella äänten enemmistöllä kappaleellaan Hard Rock Hallelujah. Lordin voiton jälkeen Suomi ei ole saavuttanut lähellekään samaa menestystä.
Suomi on osallistunut Euroviisuihin vuodesta 1961 lähtien
Euroopan alueella oli aiemmin kaksi yleisradioliittoa. Rautaportin länsipuolella sijaitsevien kapitalistimaiden valtiollisten yleisradioyhtiöiden liitto EBU piti päämajaansa Sveitsissä ja rautaportin itäpuolella sijaitsevien sosialistimaiden valtiollisten yleisradioyhtiöiden liitto OIRT piti päämajaansa Tshekkoslovakiassa. Suomalainen Yleisradio Oy oli ainoa näiden molempien liittojen täysjäsen. EBU:n televisioyhteistoimintaverkko oli nimeltään Eurovision ja OIRT:n televisioyhteistoimintaverkko oli nimeltään Intervision. Eurovision verkossa tiedonsiirtotekniikka oli pääasiassa PAL ja Intervision verkossa SECAM, mutta tästä oli poikkeuksia: Intervision verkossa Suomen ja Romanian yhtiöillä oli PAL ja Eurovision verkossa Ranskan ja Kreikan yhtiöillä SECAM. Eurovision laulukilpailuun eli Euroviisuihin osallistuivat vain EBU-liittoon kuuluvat maat, Itä-Euroopan sosialistimaat eivät tähän joukkoon kuuluneet. Kisoihin osallistuvien maiden määrä oli niin vähäinen, että kisat käytiin yhdessä yössä, joka oli yleensä lauantain ja sunnuntain välinen yö. Ensimmäiset Euroviisut järjestettiin vuonna 1956 ja sen jälkeen ne on yhtä vuotta lukuun ottamatta joka kevät järjestetty. Pääsääntöisesti kisaisäntänä on ollut edellisvuotinen voittaja, mutta erityisistä syistä kisat on voitu järjestää joskus jossain muuallakin. Viime aikoina poikkeuksia on ollut tavallista runsaammin. Koronaepidemia esti järjestämästä kisoja Hollannissa tai missään muuallakaan keväällä 2021, joten niitä lykättiin vuodella. Keväällä 2022 lopulta Hollannissa järjestetyt kisat voitti Ukraina, joka oli sillä hetkellä sodassa Venäjää vastaan. Venäjä oli sotasyyllisenä aivan oikein suljettu kisoista pois. EBU totesi tilannetta tutkittuaan, että nuo kisat voittanut Ukraina ei turvallisuussyistä voi isännöidä vuoden 2023 kisoja. Sijaisisännäksi saatiin Iso-Britannian Yhdistynyt Kuningaskunta.