Jalkapallon MM-voittaja saa päälle 25 miljoonaa euroa
Naisten puolella jalkapalloilun valtikka on ollut perinteisesti amerikkalaisten hallussa. USA on voittanut yhdeksästä mahdollisesti mestaruudesta neljä, ja ollut kahdeksan kertaa mitaleilla. Toiseksi menestynein maa on Saksa, joka on voittanut kultaa kahdesti. Nyt USA:n valta-asema on kuitenkin horjumassa, sillä vuoden 2023 MM-kisoissa maa jäi ensimmäistä kertaa mitalien ulkopuolelle. Kertaalleen naisten maailmanmestaruuden voittaneet maat ovat Norja, Japani ja Espanja.
Jalkapallon MM-kisojen historia on, etenkin miesten puolella, ollut pitkälti eurooppalaisten ja eteläamerikkalaisten dominanssia, sillä vain kerran on jonkin muun maanosan joukkue onnistunut selviämään edes MM-kisojen mitaleille. Brasilia on ylivoimaisesti menestynein maajoukkue, sillä on voittanut MM-kisat jopa viidesti. Saksa, jolla on Italian tavoin neljä maailmanmestaruutta, on puolestaan voittanut eniten MM-kisojen mitaleita miesten MM-kisojen historiassa. Muut miesten maailmanmestaruutta juhlineet maat ovat Argentiina, Ranska, Uruguay, Englanti ja Espanja.
Jalkapallon MM-kisat alkavat pudotuspeleillä, joiden kautta kunkin lohkon kaksi parasta joukkuetta etenee neljännesvälieräotteluihin. Näiden voittajat jatkavat puolivälieriin, joiden voittajat jatkavat matkaa semifinaaliin. Jalkapallon MM-kisojen voittaja ratkaistaan MM-finaalissa Lusail-stadionilla sunnuntaina 18. joulukuuta 2022.
Jalkapallon maailmanmestaruuskilpailut
Jalkapallon MM-kisojen lähes satavuotisessa historiassa yhteensä kahdeksan eri maata on kruunattu miesten MM-kisojen voittajaksi. Naisten MM-kisojen voittoon on taas selvinnyt viisi eri maata.
Jalkapallon naisten MM-kisat pelattiin ensimmäistä kertaa vuonna 1991. Turnaus pelataan niin ikään neljän vuoden välein, aina miesten kisoja seuraavana vuonna. Tähän mennessä turnaus on järjestetty kolmesti Euroopassa, kolmesti Pohjois-Amerikassa ja kahdesti Kiinassa, sekä kerran jaetusti Australiassa ja Uudessa-Seelannissa. Ensimmäisiin Oseaniassa järjestettäviin jalkapallon MM-kisoihin osallistui myös ennätysmäärä joukkueita, kun naisten turnaukseen osallistui ensimmäistä kertaa 32 maata. Turnauksen voittajaksi selvisi ensimmäisen naisten MM-kultansa napannut Espanja.
Qatarin kisaisännyyttä pidettiin hyvin erikoisena jo siitä syystä, että maa on pienin valtio, joka on koskaan isännöinyt MM-lopputurnausta. Maassa ei ollut käytännössä minkäänlaista infrastruktuuria jalkapalloon liittyen, kun kisaisännyys maalle myönnettiin.
Italia pelasi ensimmäisen ottelunsa vastaan ja voitti ottelun maalein 6–2. Tukholman olympiakisoissa 1912 Italia hävisi 3-2 ensimmäisiin arvokisoihinsa osallistuneelle Suomelle, joka oli silloin . Ensimmäisen arvokisamitalinsa, pronssisen, Italia saavutti . Joukkue ei osallistunut ensimmäisiin MM-kisoihin , mutta voitti sen jälkeen kahdesti peräkkäin maailmanmestaruuden, , missä loppuottelussa kaatui maalein 2–1, ja , jolloin se voitti loppuottelussa 4–2. Noihin aikoihin maata hallitsi ja panostus jalkapalloon oli voimakasta. Mussolini oli uhannut valmentaja henkeä, mikäli Italia ei voittaisi. Samaisella vuosikymmenellä Italia voitti kultaa myös .
Tässä ovat kaikki jalkapallon maailmanmestarit
Kun ensimmäiset jalkapallon miesten MM-kisat järjestettiin vuonna 1930, vain 13 maata osallistui turnaukseen. Ottelut alkoivat lohkovaiheella, jossa joukkueet oli jaettu neljään lohkoon. Jokaisen lohkon paras eteni pudotuspeleihin, jotka koostuivat vain välieristä ja finaalista. Vasta vuoden 1954 turnauksessa otettiin käyttöön puolivälierät, joihin eteni jokaisen alkulohkon kaksi parasta joukkuetta. Vuosien 1974, 1978 ja 1982 MM-kisoissa pudotuspelien sijasta pelattiin jatkolohkovaihe, johon selvisi jokaisen alkulohkon kaksi parasta. Jatkolohkojen voittajat etenivät finaaliin ja toiseksi tulleet pronssiotteluun. Vuonna 1982 joukkueiden lukumäärä kasvoi 16:sta 24:ään ja neljä vuotta myöhemmin Meksikon kisoissa palattiin normaalimpaan pudotuspelijärjestelmään. 16 maata pääsi pudotuspelien ensimmäisellä kierrokselle, mikä tarkoitti lohkovoittajia, lohkokakkosia sekä parhaita lohkokolmosia. Vuonna 1998 otettiin käyttöön järjestelmä, jota käytettiin vielä vuoden 2022 miesten MM-kisoissa. Vuoden 2026 MM-kisoissa tämä systeemi siirtyy kuitenkin historiaan, kun jalkapallon MM-kisoihin osallistuu ensimmäistä kertaa koskaan 48 maata.
Brasilia – 5 kultaa (1958, 1962, 1970,1994, 2002) ; 2
Tammikuussa 1981 järjestettiin (Gold Cup), turnaus jalkapallon maailmanmestaruuskilpailujen 50-vuotisjuhlien kunniaksi. Turnaukseen osallistuivat useimmat maailmanmestaruuden voittaneista maista.
Saksa/Länsi-Saksa – 4 kultaa (1954, 1974, 1990, 2014) ; 2
Tammikuussa 1981 järjestettiin (Gold Cup), turnaus jalkapallon maailmanmestaruuskilpailujen 50-vuotisjuhlien kunniaksi. Turnaukseen osallistuivat useimmat maailmanmestaruuden voittaneista maista.
Muistatko vielä aiemmat jalkapallon maailmanmestarit? | Urheilu
Historian ensimmäiset jalkapallon naisten MM-kisat järjesttiin vuonna 1991 Kiinassa. Turnaukseen osallistui 12 joukkuetta, jotka pelasivat kolmessa lohkossa. Lohkojen kaksi parasta sekä kaksi parasta lohkokolmosta etenivät pudotuspeleihin. Vielä vuonna 1995 pelattiin samalla formaatilla, mutta vuoden 1999 MM-kisoissa mukana oli jo 16 joukkuetta, jotka jaettiin neljään alkulohkoon. Samalla lohkokolmosten vertailusta päästiin eroon, kun vain jokaisen lohkon kaksi parasta joukkuetta jatkoi puolivälieriin. Seuraavan kerran turnausjärjestelmää rukattiin vuoden 2015 Kanadan kisoihin, joihin osallistui 24 maata. Jälleen mentiin lohkojen väliseen vertailuun, sillä lohkovoittajien ja -kakkosten lisäksi neljä parasta lohkokolmosta eteni neljännesvälieriin, jotka tulivat nyt ensimmäistä kerta amukaan jalkapallon naisten MM-kisoihin. Järjestelmä oli siis sama kuin miesten MM-kisoissa vuosina 1986-1994 käytetty. Vuodesta 2023 eteenpäin naisten MM-kisoihin osallistuu 32 maata, jotka pelaavat kahdeksassa neljän joukkueen alkulohkossa.