Naisten turnauksessa lohkot ovat seuraavat:
Koripallon säännöt voidaan tiivistää seuraavasti: kaksi joukkuetta kilpailee toisiaan vastaan tavoitteenaan kerätä pisteitä heittämällä palloa koriin. Ottelun voittaa joukkue, joka saa eniten pisteitä eli koreja tietyn aikarajan sisällä.
Jos voittaja ei ole selvillä neljän erän jälkeen, voidaan peliä jatkaa viiden minuutin jatkoerissä niin kauan, kunnes voittaja selviää. Tämä sääntö on kuitenkin ottelukohtainen, sillä sitä voidaan soveltaa esimerkiksi aikaisempien otteluiden yhteenlasketulla tuloksella.
Jäänyt kohtuullisen vähiin blogin NBA tarinointi, lukuun ottamatta viikoittaista vihjeketjua, joka myös foorumin puolelta löytyy. Joukkue-ennakoiden kirjoittelu jäi suunniteltua suppeammaksi, kun sain semmoisen kuvan lukumääristä, että vapaamuotoisemmat kirjoitukset kiinnostavat lukijoita enemmän, kuin joukkueiden syvällisemmät analyysit ilman vihjeitä. Lisäksi ne ovat itselleni hitaampia kirjoittaa, kun minulla on tapana tarkastaa kaikki käyttämäni tilastot jostain virallisesta lähteestä, jotta ne varmasti ovat oikein ja tämä ottaa myös oman aikansa. Nyt kuitenkin halusin löytää aiheen joka täysin perehtyy NBA-koripalloon. Asiakaspalautteista sain idean, että ehkä joillekin olisi hyötyä ”oppaasta” missä perehdytään koripallon erityisseikkoihin, mitkä eivät välttämättä satunnaisesti otteluita seuraavalle avaudu ja tämä ehkä tekisi otteluiden seuraamisesta kiinnostavampaa, sekä alentaisi kynnystä katsoa otteluita varsinkin, kun se nykyään on mahdollista televisionkin kautta Canal+ -kanavalta.
Urheilu- ja olympialaisten vinkkejä
Jonkun verran olen saanut kysymyksiä koripallon säännöistä ja ottelun kulusta. Eniten kysyjiä on ihmetyttänyt otteluiden loppu jossa ajoittain vapaaheittoja heitellään minuutin sisään parhaimmillaan jopa toista kymmentä sekä aikalisiä on useita, jonka seurauksesta ottelun viimeinen minuutti saattaa kestää todella pitkään. Tässä kirjoituksessa pyrin selventämään ottelun lopun hetkiä, tahallisia rikkeitä, aikalisien merkitystä ja kirjoittamatonta lopun ”herrasmiessääntöä” sekä tekijää joka nämä tapahtumat aiheuttaa, eli 24 sekunnin hyökkäysaikaa.
NBA:ssa on käytössä 24 sekunnin hyökkäysaika, joka käytännössä tarkoittaa, että kun joukkue saa pallon käsiinsä, on sillä 24 sekuntia aikaa saada heittoyritys aikaiseksi. Mikäli epäonnistunut heittoyritys osuu korirautaan ja joukkue saa hyökkäyspään levypallon, niin hyökkäysaika alkaa alusta, mutta mikäli pallo osuu ainoastaan levyyn, niin tämä ei uudelleen käynnistä hyökkäysaikaa. Hyökkäysaika on tekijä joka aiheuttaa loppujen tahallisen rikkomisen, sillä mikäli joukkue on tappiolla, pelikellossa aikaa alle 24 sekuntia ja vastustajalla pallo niin tappiolla olevan joukkueen vaihtoehdot ovat pallon riisto tai rikkominen, sillä muuten johdolla oleva joukkue pääsee kuluttamaan peliajan loppuun pitämällä pallon itsellään. Pallon riistot useimmiten ovat seurausta heikoista syötöistä johon vastustaja pääsee väliin tai pallo menee sivurajasta yli. Hyökkääjän sääntöjenvastainen kontakti puolustajaan, askelvirheet, rajavirheet jossa pallollisen pelaajan jalka tai pallo osuu pääty-, tai sivurajoihin johtavat myös pallonmenetykseen. Kaikki nämä tilanteet ovat kuitenkin sellaisia, että mikäli joukkueen ainoa tarkoitus on suojata palloa, ovat nämä melko epätodennäköisiä ja useimmiten tappiolla olevan joukkueen on pakko rikkoa ja lähettää vastustaja vapaaheittoviivalle, toivoa ohiheittoja ja tämän jälkeen saada hyökkäysvuoro itselleen.
Pelin kulku perustuu sääntöihin, jotka varmistavat reilun ja turvallisen pelin sekä pelaajille että katsojille. Pelaajilla on oikeus liikuttaa palloa pallottelemalla, syöttämällä ja heittämällä. Käsiä ei saa kuitenkaan käyttää pallon kuljettamiseen kantamalla, ja liian pitkä pallon paikallaan pitäminen ei ole sallittua.
KORIPALLON VIRALLISET PELISÄÄNNÖT 2022 - 14 - Ottelun aikana pelaaja saa käyttää minkä tahansa värisiä kenkiä, mutta oikean ja vasemman kengän täytyy olla samanlaiset. Vilkkuvat valot, heijastavat materiaalit tai muut koristeet eivät ole sallittuja. Ottelun aikana pelaajalla ei saa olla näkyvissä kehossaan, hiuksissaan tai muulla tavoin ilmaistuna mitään kaupallisuuteen, markkinointiin tai hyväntekeväisyyteen liittyvää nimeä, merkkiä, logoa tai muuta tunnusta. Muut varusteet, joita ei näissä säännöissä ole erityisesti mainittu, on hyväksytettävä FIBA:ssa. 5 Loukkaantunut tai avustettu pelaaja 5.1 Pelaajan loukkaantuessa erotuomarit voivat keskeyttää pelin. 5.2 Jos pallo on elossa, kun pelaaja loukkaantuu, erotuomari ei saa viheltää, ennen kuin palloa hallussaan pitävä joukkue on yrittänyt koriinheittoa, menettänyt pallon hallustaan, pysäyttänyt hyökkäyksensä tai pallo on kuollut. Mikäli on välttämätöntä suojella loukkaantunutta pelaajaa, erotuomarit voivat keskeyttää pelin heti. 5.3 Jos loukkaantunut pelaaja ei heti (noin 15 sekunnin kuluessa) kykene jatkamaan peliä tai jos häntä hoidetaan tai jos hänen joukkueensa päävalmentaja, apuvalmentaja, vaihtopelaaja, kentältä poistettu pelaaja tai joukkueen avustaja avustaa häntä, hänet on vaihdettava, paitsi jos joukkue joutuisi jatkamaan peliä vähemmällä kuin viidellä kentällä olevalla pelaajalla. 5.4 Päävalmentaja, apuvalmentaja, vaihtopelaaja, kentältä poistettu pelaaja tai joukkueen avustaja saa vain erotuomarin luvalla astua kentälle hoitamaan loukkaantunutta pelaajaa ennen hänen vaihtamistaan. 5.5 Lääkäri saa saapua kentälle ilman erotuomarin lupaa, jos hän arvioi loukkaantuneen pelaajan tarvitsevan heti hoitoa. 5.6 Kun kentällä olevalta pelaajalta vuotaa verta tai hänellä on avohaava, hänet on vaihdettava. Hän voi palata takaisin kentälle vasta, kun verenvuoto on tyrehtynyt ja hänen haavansa on huolellisesti ja täysin suojattu (teipattu). 5.7 Jos loukkaantunut pelaaja tai vertavuotava pelaaja tai pelaaja, jolla on avohaava, toipuu kumman tahansa joukkueen ottaman aikalisän aikana, hän voi jatkaa pelaamista, mikäli tämä aikalisä on pyydetty, ennen kuin ajanottaja antoi pelaajavaihdon äänimerkin. 5.8 Pelaajia, jotka päävalmentaja on merkinnyt aloitusviisikkoon tai joita hoidetaan vapaaheittojen välissä, voidaan vaihtaa loukkaantumisen takia. Tässä tapauksessa myös vastustajat saavat halutessaan vaihtaa yhtä monta pelaajaa. 6 Kapteenin velvollisuudet ja oikeudet 6.1 Kapteeni (CAP) on päävalmentajan nimeämä pelaaja, joka edustaa joukkuettaan kentällä. Hän voi puhutella erotuomareita kohteliaassa sävyssä saadakseen tietoja vain pallon ollessa kuollut ja pelikellon pysähtyneenä. 6.2 Kapteenin tulee 15 minuutin kuluessa ottelun päättymisestä kertoa päätuomarille, jos hänen joukkueensa tekee vastalauseen ottelun tuloksesta. Hänen on tällöin allekirjoitettava pöytäkirjan kohta "Kapteenin allekirjoitus vastalauseen johdosta".
Australian joukkue on julkaistu muutama päivä sitten:
Vaikka koripallossa MM-kisat onkin lähempänä parhaiden kohtaamista mitä jääkiekossa, on esimerkiksi USA:lla ollut tapana lähteä MM-kisoihin hyvin kaukana parhaasta olevalla joukkueella, kun taas olympialaisissa he keräävät yleensä kovimmat timantit jota löydettävissä on. Toisaalta kolikon kääntöpuolena on ehkä pelko siitä, että tappaako USA:n ylivoima jännityksen kisoista. Vaikka monet koripallomaat ovat saaneet viime aikoina NBA:han erittäin isoja NBA-nimiä kuten Serbian Nikola Jokic tai Kreikan Giannis Antetokoumpo, ei mikään maa ole saanut niin kokonaisvaltaista pakettia, että USA:n kokoaman Dream Teamin haastaminen olisi realismia ilman jättiyllätyksiä.
Browse short-form content that's perfect for a quick read
Useimmille meistä koripallon säännöt ovat tuttuja jo koulun liikuntatunneilta, mutta aina koulussa koripalloa ei pelata täysin virallisten sääntöjen mukaan. Jotta voisi täysin nauttia tästä suomalaisten rakastamasta lajista, on hyödyllistä opetella sen säännöt. Sääntöjen oppiminen ei ole tärkeää vain pelaajille, vaan myös niille, jotka haluavat seurata lajia tai vaikka lyödä vetoa siitä. Lajin tuntemus helpottaa sen seuraamista ja auttaa ymmärtämään, mitä kentällä todella tapahtuu. Tutustu siis seuraavaksi kanssamme virallisiin koripallon sääntöihin.
Transform any piece of content into a page-turning experience.
KORIPALLON VIRALLISET PELISÄÄNNÖT 2022 - 15 - 7 Päävalmentajan ja 1. apuvalmentajan velvollisuudet ja oikeudet 7.1 Vähintään 40 minuuttia ennen ottelun ilmoitettua alkamisaikaa päävalmentajien tai heidän edustajiensa on toimitettava kirjurille otteluun osallistuvien edustuskelpoisten pelaajien luettelot pelinumeroineen sekä kapteenin, päävalmentajan ja 1. apuvalmentajan nimet. Kaikki joukkueen jäsenet, joiden nimet on kirjattu pöytäkirjaan, ovat pelikelpoisia, vaikka saapuisivatkin paikalle vasta ottelun alkamisen jälkeen. 7.2 Vähintään 10 minuuttia ennen ottelun alkua kummankin päävalmentajan on vahvistettava allekirjoituksellaan pöytäkirjan pelaajaluettelot numeroineen sekä päävalmentajan ja 1. apuvalmentajan nimet ilmoituksensa mukaiseksi. Samalla heidän on ilmoitettava joukkueensa aloitusviisikko. Joukkueen ''A'' päävalmentaja tekee tämän ensin. 7.3 Päävalmentajat, apuvalmentajat, vaihtopelaajat, kentältä poistetut pelaajat ja joukkueen avustajat ovat ainoat henkilöt, joilla on oikeus istua joukkuepenkillä ja olla joukkuepenkkialueella. Pelin aikana kaikkien vaihtopelaajien, kentältä poistettujen pelaajien ja joukkueen avustajien täytyy istua. 7.4 Päävalmentaja tai 1. apuvalmentaja saa ottelun aikana mennä toimitsijoiden luo saadakseen tietoa vain, kun pelikello on pysähtynyt ja pallo kuollut. 7.5 Pelin aikana päävalmentaja voi puhutella erotuomareita kohteliaassa sävyssä saadakseen tietoja vain pallon ollessa kuollut ja pelikellon pysähtyneenä. 7.6 Joko päävalmentaja tai 1. apuvalmentaja, mutta vain yksi kerrallaan, saa olla jatkuvasti seisaallaan pelin aikana. He saavat puhutella pelaajia pelin kuluessa, mutta heidän on pysyttävä joukkuepenkkialueellaan. 1. apuvalmentaja ei saa puhutella erotuomareita. 7.7 Jos joukkueella on 1. apuvalmentaja, tulee hänen nimensä olla merkittynä pöytäkirjaan ennen ottelun alkua (hänen allekirjoituksensa ei ole tarpeen). Hänelle siirtyvät kaikki päävalmentajan velvollisuudet ja oikeudet, jos päävalmentaja mistä tahansa syystä ei voi jatkaa. 7.8 Kun kapteeni poistuu kentältä, päävalmentajan on ilmoitettava erotuomarille sen pelaajan numero, joka toimii kapteenin sijaisena. 7.9 Kapteenin tulee toimia pelaaja-valmentajana, jos päävalmentajaa ei ole tai päävalmentaja ei pysty jatkamaan, eikä 1. apuvalmentajaa ole merkitty pöytäkirjaan (tai tämä ei pysty jatkamaan). Jos kapteeni joutuu poistumaan kentältä, hän voi edelleen toimia päävalmentajana. Jos hän joutuu poistumaan pelistä erotettuna tai jos hän ei pysty toimimaan päävalmentajana loukkaantumisen takia, kapteeniksi vaihtunut voi toimia hänen sijastaan myös päävalmentajana. 7.10 Päävalmentaja määrää joukkueensa vapaaheittäjän kaikissa tilanteissa, joissa säännöissä ei ole määrätty vapaaheittäjää.