New Yorkissa on kaksi amerikkalaisen jalkapallon joukkuetta:
Muskelimiehiä, jotka rusikoivat toisiaan ruohokentällä – amerikkalainen jalkapallo oli aluksi raakaa peliä, mutta vähitellen se kesyyntyi hieman ja on nyt yksi maailman suosituimmista urheilulajeista.
Ensimmäinen amerikkalaisen jalkapallon ottelu pelattiin 6. marraskuuta 1869 Rutgersin ja Princetonin yliopistojoukkueiden välillä. Laji poikkesi tuolloin melkoisesti nykyään pelattavasta amerikkalaisesta jalkapallosta.
Vuonna 1869 amerikkalainen jalkapallo oli lähinnä omalaatuinen sekoitus rugbya ja eurooppalaista jalkapalloa. Kummassakin joukkueessa oli 25 pelaajaa, jotka kaikki rynnivät pyöreän pallon perässä. Palloa sai vain potkaista tai lyödä.
NFL (amerikkalainen jalkapallo): 17 ottelun runkosarja + pudotuspelit
Suuri askel kohti nykyistä amerikkalaista jalkapalloa otettiin vuonna 1880, kun amerikkalaisen jalkapallon isänä tunnettu Walter Camp Yalen yliopistosta ajoi läpi useita sääntömuutoksia.
Amerikkalainen jalkapallo oli alkuaikoina erityisen raaka laji, joka johti usein loukkaantumisiin ja jopa kuolemiin – vuonna 1905 kuoli 19 pelaajaa.
Jo Britteinsaarten esimuodoista lähtien jalkapallo oli luonteeltaan ollut hyvin väkivaltainen peli, minkä hengen mukaisesti amerikkalaisessa jalkapallossa kiellettiin kaikenlaiset metallia sisältävät vaatteet ja varusteet vuonna 1894. Varusteissa on tapahtunut kehitystä, kun erilaisia suojavarusteita on sallittu loukkaantumisten estämiseksi. Vuonna 1890 pelaajien ainoa päänsuoja oli heidän kasvattamansa pitkät hiukset sekä nahkainen nenäsuoja. Vuonna 1896 otettiin käyttöön ensimmäiset nahasta valmistetut päänsuojukset, jotka kehittyivät ajan myötä korvaläpillä varustetuiksi lippalakeiksi. Nykyistä muistuttava metallinen suojakypärä esiteltiin vuonna 1917. Pakollisiksi kypärät tulivat yliopistopeleissä vuonna 1939 ja :ssä vuonna 1943. Nykyisin alan liitot suosittelevat muun muassa pakollisten varusteiden valvontaa, että pelaajilla on asianmukainen varustus pelissä.
New Yorkissa on kaksi amerikkalaisen jalkapallon joukkuetta: New York Giants ja New York Jets (NFL). Molemmat joukkueet pelaavat MetLife Stadiumilla. Stadionille pääsee joko bussilla tai junalla. Suosittelen ehdottomasti lähtemään jenkkifutispeliin. Koe tailgating, tunnelma ja tietenkin touchdown!
Amerikkalaisessa jalkapallossa on kolme tapaa hankkia pisteitä:
Kuten pallopeleissä yleensä, amerikkalaisessa jalkapallossakin lopullisena tavoitteena on peliajan puitteissa tehdä enemmän pisteitä kuin vastustaja. Ensisijaisena pyrkimyksenä on kuitenkin eteneminen kentällä ja pisteet tulevat ikäänkuin sen seurauksena.
Suomen Amerikkalaisen Jalkapallon Liitto ry
Tämän lyhyen oppaan tarkoituksena on kumota muutamia harhakäsityksiä sekä antaa riittävät eväät amerikkalaisesta jalkapallosta nauttimiselle jo ensimmäisellä katselukerralla.
Amerikkalainen jalkapallo, Helsinki
Siinä missä perinteisessä jalkapallossa peliä rakennellaan eri puolilla kenttää ja tavoitteena on toimittaa peliväline maalia edustavaan kehikkoon, jenkkifutiksessa joukkueet ovat enimmäkseen kumpikin hallitsemallaan kentän osalla. Tapahtumat keskittyvät näiden kahden alueen rajalle, jossa toinen joukkue yrittää valloittaa aluetta toiselta ja toinen yrittää sen estää. Kun vastustajan koko kenttäala on vallattu päästään maalialueelle ja saadaan pisteitä. Saattaa kuulostaa hieman poikkeukselliselta tulkinnalta pallopelistä, mutta amerikkalainen jalkapallo on poikkeuksellinen peli.
Amerikkalainen jalkapallo Suomessa
Yleisin kuulemani kysymys amerikkalaisesta jalkapallosta on: "mitä tässä oikein yritetään?" Lajia ensi kertaa seuraavalle pelin idea ei ilman apua usein aukeakaan. Kaikista Suomessa pelattavista joukkuepeleistä amerikkalaiseen jalkapalloon liittyykin ehkä eniten erilaisia ennakkoluuloja. Useimmista pallopeleistä poikkeava pelitapahtumien eteneminen on sekin omiaan kasvattamaan kynnystä lähteä seuraamaan peliä paikan päälle. Amerikkalainen jalkapallo on kuitenkin perusperiaatteiltaan yksinkertainen peli, joka tarjoaa samanaikaisesti kovia kontakteja ja nerokkaita taktisia kuvioita.
Amerikkalainen jalkapallo koko 9 Aikuisten koko
Amerikkalaisessa jalkapallossa erilaisia pelipaikkoja on runsaasti. Jokaisella pelipaikalla on oma erikoistehtävänsä, joka vaatii pelaajalta tiettyjä ominaisuuksia.
Amerikkalaisen jalkapallon pelipaikat
Amerikkalainen keinonahkapallo ystävälliseen kisailuun tai kaveriporukan tosipeliin. Pallossa virallinen NFL-logo.
Pallon tutut ja tunnetut valkoiset nauhat ovat amerikkalaisen jalkapallon tunnusmerkki. Pallon pinta on pehmeän mukava ja siitä saa hyvän otteen.
NFL Duke Replica on kooltaan aikuisille sopiva amerikkalainen jalkapallo.
Tuotetiedot :
- Materiaali: Keinonahka
- Valkoiset ACL-nauhat
- Soft Grip -pito
- Soveltuvuus: Aikuiset
- Virallinen NFL-logo