Helsingin Jalkapalloklubi (HJK), seurasivu
Vuonna 1960 HJK:n puheenjohtajaksi valittiin -lehden omistaja , joka tuki seuraa sekä taloudellisesti että tarjoamalla pelaajille työpaikkoja. Seuran toimintaa alettiin vähentää ja jääpallojaosto lakkautettiin vuonna 1963. Jalkapallossa HJK palasi Suomen-mestariksi valmentaja johdolla vuonna 1964. Mestaruuden myötä seura pääsi ensimmäistä kertaa kaudella 1965–1966. HJK hävisi kuitenkin molemmat alkukierroksen pelinsä vastaan. Vuonna 1966 seura voitti ensimmäistä kertaa . Jääkiekossa HJK oli pudonnut pääsarjasta, mutta nousi suurten taloudellisten panostusten ansiosta takaisin. Seura tavoitteli myös SM-kultaa, mutta sijoittui parhaimmillaan hopealle kaudella . Jääkiekkojaosto ajautui taloudellisiin ongelmiin ja lopulta päätti fuusioitua kanssa . Myös taitoluistelu lopetettiin vuonna 1972, jolloin jäljelle jäivät käsipallo ja jalkapallo. Naisten jalkapallossa HJK oli aloittanut toimintansa vuonna 1971, jolloin seura voitti heti . Miesten joukkueen rahoittajaksi tuli , jonka tuella HJK palasi mestariksi . Vuonna 1976 HJK:sta tuli jalkapalloon keskittynyt seura, kun käsipallotoiminta lakkautettiin.
Ensimmäisen pelinsä HJK pelasi paikallista tehdasjoukkuetta vastaan ja voitti ottelun maalein 4–2. Elokuussa 1907 joukkue osallistui myös järjestämään turnaukseen, jonka loppuottelussa se hävisi Polyteknikkojen urheiluseuralle 1–2. Syyskuussa Wathén oli mukana perustamassa . Vuonna 1908 HJK sääti seuraan säännöt, joista merkittävin oli kielikysymys, sillä seuran viralliseksi kieleksi päätettiin suomi. Tapauksen johdosta osa pelaajistosta siirtyi Unitakseen ja . Samana vuonna pelattiin ensimmäistä kertaa jalkapallon Suomen-mestaruudesta. Tällöin mestaruus ratkaistiin cup-muotoisella sarjalla ja HJK sai vastaansa Unitaksen. Ottelu päättyi tasapeliin, mutta Unitaksen voitettua uusintapelin, oli HJK ulkona loppuottelusta. Myös seuraavana kautena HJK putosi ensimmäisen ottelun jälkeen, sillä HIFK pudotti joukkueen. Vuonna 1909 seuran ohjelmistoon otettiin , mutta aluksi lajin harrastajia oli vähän.
Lapset voivat tutustua jalkapalloon HJK:n futiskouluissa 3-vuotiaista alkaen. Futiskouluja järjestetään ympärivuotisesti useissa eri kaupunginosissa. Syyskauden 2024 ja kevätkauden 2025 futiskoulut on tarkoitettu 2019–2021 syntyneille lapsille. Tutustu myös HJK:n 1–3-vuotiaiden lasten !
HJK, Ilves, Jalkapallo, Kolumnit, KuPS, SJK, Veikkausliiga ..
HJK on johtava kotimainen jalkapalloseura, joka on tehnyt yli 115 vuotta määrätietoista työtä suomalaisen jalkapalloilun kehittämiseksi. Seura liikuttaa viikoittain miltei 3500 lasta sekä nuorta.
Kaudella seura saavutti ensimmäisen tuplamestaruutensa HJK:n voitettua sekä cup- että Suomen-mestaruuden. Vuosina 1985, 1987 ja 1988 seura voitti jälleen mestaruuden valmentamalla joukkueella. Ensimmäisellä Veikkausliiga-kaudella HJK palasi mestariksi kauden tauon jälkeen, mutta seuran toimintaa vaikeutti 1990-luvun lama. Vuoden 1991 alussa perustettiin saneerausohjelman ja organisaatiouudistuksen jälkeen HJK-Klubi Oy, jolla houkuteltiin sijoittajia. Kaudella HJK voitti Veikkausliigan mestaruuden, vaikka seura kärsi edelleen talousongelmista, joiden takia mietittiin jopa konkurssia. Seuraavina vuosina vakavat taloushuolet väistyivät ja HJK-Klubi Oy lakkautettiin. Kaudella HJK antoi ensimmäistä kertaa potkut valmentajalleen, kun erotettiin huonosti alkaneen kauden takia. Joukkue joutui sarjakarsintaan, jotka se lopulta voitti yhteismaalein 2–1 vastaan. Huonosti menneen kauden myötä joukkueen pelaajisto vaihdettiin suurelta osin ja HJK palasi Suomen-mestariksi. Seura pääsi täten mukaan karsintoihin, joissa se voitti ensin ja . Tällöin HJK:sta tuli ensimmäinen Mestarien liigan lohkovaiheeseen päässyt suomalaisjoukkue. HJK jäi lohkonsa viimeiseksi, mutta onnistui voittamaan .
Vuonna 1910 HJK:n puheenjohtajaksi valittiin . SM-kilpailussa HJK putosi jälleen välierävaiheessa. Seura hävisi maalein 1–3. Samana vuonna joukkue pelasi ensimmäisen kansainvälisen ottelun, sillä Ruotsalainen vieraili Helsingissä. Ottelu päättyi HJK:n 4–1-tappioon. Kaudella 1911 HJK eteni ensimmäistä kertaa Mestaruuskilpailuiden loppuotteluihin. Loppuottelussa seura kohtasi edellisvuoden mestarin, Åbo IFK:n, jonka HJK voitti maalein 7–1. Lokakuussa 1911 Palloliitto järjesti ensimmäisen ottelun. HJK:sta mukaan kutsuttiin viisi pelaajaa: , , , sekä . Kyseiset pelaajat pääsivät myös , jonka lisäksi HJK:n pelaajista pääsi mukaan. Vuoden 1912 jalkapallon SM-kilpailuissa HJK voitti kaikki kolme otteluaan, jolloin se varmisti toisen Suomen-mestaruutensa.
HJK muutti kauden aikana ja saavutti cup-mestaruuden. Ensimmäisen mestaruutensa vuosikymmenen aikana joukkue voitti vuonna . Myös vuonna HJK voitti Suomen-mestaruuden, jonka lisäksi se voitti cup-mestaruuden. Talvella 2004 seura osti jalkapallotoiminnan ja teki joukkueesta oman farmijoukkueensa, jonka nimeksi tuli . HJK juhli satavuotisjuhliaan vuonna 2007, mutta sijoittui liigassa vasta seitsemänneksi. Kauden lopun joukkuetta valmensi . Suomen-mestariksi HJK palasi kaudella . Myös seuraavana vuonna seura voitti Veikkausliigan, minkä lisäksi seura pääsi play-off-kierrokselle. HJK voitti kolmannen mestaruutensa putkeen kaudella ja neljäs tuli , mikä merkitsi Suomen ennätystä peräkkäisten jalkapallomestaruuksien määrässä. Kaudella seura voitti jo viidennen perättäisen Suomen-mestaruutensa..
((SUORA LÄHETYS)) Real Betis HJK elää 2024 Jalkapallo
Jalkapallossa aloitettiin sarjamuotoinen kausi vuonna 1930, mutta ensimmäistä kertaa HJK oli mukana vuonna , pudoten kauden päätteeksi B-sarjaan. HJK palasi kuitenkin jo vuoden kuluttua takaisin Mestaruussarjaan voittamalla . Vuosina 1936 ja 1938 seura voitti Mestaruussarjan. Jääkiekossa HJK voitti vielä kaksi SM-kultaa 1930-luvulla. Sotien jälkeen HJK otti lajivalikoimaansa, ja keilailu palasi seuran toimintaan. Aikaisemmin seurassa mietittiin myös ottamista mukaan ohjelmaan, mutta ajatuksesta luovuttiin. Käsipallossa seura voitti SM-hopeaa vuonna 1944. HJK:n naisjaosto aloitti toimintansa vuonna 1946, jolloin alkoi myös naisten käsipallo. Jalkapallossa alkanut mitaliton kausi loppui vuonna 1954, jolloin HJK voitti SM-pronssia. Seuran toimintaa vaikeuttivat taloudelliset ongelmat, eikä se pystynyt panostamaan lajeihin erikoisseurojen tapaan.
KonferenssiliigaHJKLa LigaVPSVeikkausliigaJalkapalloUrheilu
1920-luku alkoi taloudellisilla tappioilla, eikä urheilullisestikaan vuosi 1920 ollut viime vuosien tapainen. Seuran jaostoissa oli määrällisesti paljon urheilijoita, jonka takia kokoonpanot vaihtuivat usein. Seuraavan vuoden päämääräksi asetettiin jääpallon . Jääpallojaosto oli selvinnyt murroskaudestaan ja osoituksena tästä se voitti SM-loppuottelussa maalein 5–2. Jalkapallossa HJK eteni loppuotteluun, mutta hävisi mestaruuden . Vuonna 1922 HJK ei voittanut mestaruuksia SM-tasolla, mutta seuraava vuonna se voitti sekä jääpallossa että jalkapallossa SM-kultaa. Jääpallon loppuottelussa HJK voitti jälleen Sudet ja jalkapallon loppuottelussa . Myös vuonna 1924 jääpallojaosto onnistui voittamaan Suomen-mestaruuden. Samana vuonna seura sai ensimmäisen oman huoneistonsa . Toimintavuoden aikana seuran lajivalikoimaan otettiin mukaan . Jääpallojoukkue kävi pelaamassa myös Ruotsin mestaria vastaan ja voitti ottelun. Alle vuoden toiminnan jälkeen HJK joutui lopettamaan oman kerhohuoneiston ylläpidon ja tappioiden takia myös kalusteet myytiin. Myös keilailujaosto joutui lopettamaan toimintansa. Jalkapallossa seura palasi SM-voittajaksi, sillä se voitti Turun Palloseuran loppuottelussa maalein 3–2.
Helsingin Jalkapalloklubi (HJK)
HJK järjestää jalkapallo- ja liikuntaleirin Töölössä välipäiväviikolla. Ilmoittaudu leirille mukaan 17.12. mennessä ja saat leirimaksusta 20 prosentin alennuksen!