Yhteen vai erikseen: Alun perin vai alunperin


Yhdyssanoissa kannattaa muuten unohtaa vieraiden kielten malli, sillä niiden vaikutus saattaa hämätä kirjoittajaa. Esimerkiksi englannin kielessä on paljon erikseen kirjoitettavia open compound -yhdyssanoja (). Suomeksi vastaavat kirjoitettaisiin yhteen: bussinkuljettaja, teemapuisto ja hakukone.


laki).

! Yhdyssanoiksi käsitetään kuitenkin tapaukset, joissa merkitys on erikoistunut: asiaankuulumaton, ohimenevä (‘tilapäinen’), samantekevä, silminnähtävä, vastaansanomaton jne.
yhteen: ylöspäin, taaksepäin, sinnepäin.
erikseen: Helsinkiin päin, teille päin, kotiin päin.
sen jälkeen, sen sijaan, sen takia, sitä paitsi, sitä vastoin.
yhteen: alinomaa, jompikumpi (>jommassakummassa), jotenkuten, nimenomaan, pikkuhiljaa, pilkkopimeä, päinvastoin.
erikseen: ajan mittaan, alun perin, ennen kaikkea, ennen pitkää, itsestään selvä, jonkin verran, kerta kaikkiaan, niin ikään, varta vasten, ani harva, tuiki tärkeä.

Samaa olin tulossa sanomaan. Virheitä tulee enemmän sellaisissa yhdyssanoissa, jotka todellisuudessa voisi kirjoittaa kummin vain, mutta niille on vakiintunut tai päätetty tietty kirjoitusasu; alun perin, ikään kuin, ensi sijassa.

Yhteen vai erikseen? – Yleisimmät oikeinkirjoitusmokat työelämässä

Miksi sana sitten kirjoitetaan erikseen eikä yhteen? Lyhyesti voisimme todeta tähän vain, että paikanpäällä on yksinkertaisesti väärä muoto, eikä sinun tulisi koskaan käyttää sitä, jos haluat kirjoittaa oikeanlaista suomen kieltä. Voimme kuitenkin mennä aiheessa kieliopillisesti hieman syvemmälle.

Yleensä kun ajattelet, miten sanatpuheessa lausutaan, voit siis päätellä,kirjoitetaanko yhteen vai erikseen. Jos korva ei sanomitään, kyseessä on luultavasti rajatapaus, jossavirheen tekeminen ei ole kovin vakavaa.

Kun- ja kuin-konjunktiot esiintyvät usein ns. liittokonjunktioissa eli kahdesta tai useammasta sanasta muodostuvissa yhtymissä, jotka yhdistävät virkkeen lauseita. Tavallisia liittokonjunktioita ovat esimerkiksi ikään kuin, ennen kuin (kirjoitetaan erikseen!), niin pian kuin ja samalla kun, sitten kun, joka kerta kun, sen jälkeen kun. Myös liittokonjunktioissa kuin esiintyy vertailussa, kun taas ilmaisee aikaa; eronteko ei ole aina selvä.

Kirjoituksessa voivat usein esiintyä vaihdellen yhdyssana ja samat osat sisältävä kaksisanainen lauseke tai muu sanaliitto. Yhdyssanan ja sanaliiton kesken ei aina ole merkityseroa. Eräät tekijät kuitenkin ohjaavat sanojen yhtymää jommankumman asuiseksi silloin kun ensimmäisenä jäsenenä on adjektiivi tai muu kuin nominatiivimuotoinen substantiivi. Asiaan vaikuttavat niin merkitysseikat (a–c, e–f) kuin rakenteellisetkin syyt.


Yhteen vai erikseen, väimerkit, vierassanat

Selvästikin keskuudessamme on monia suomen kielen puhujia ja käyttäjiä, joilla kielipoliisin tai paremminkin vapaaehtoisen kielijärjestyskaartilaisen kutsumus on verissä. Monet tuntuvat yhä uskovan, että ne suomen yleiskielen normit, jotka aikoinaan heidän päähänsä on juntattu (ja usein kovalla työllä, koska suomen yleiskielessä on niin paljon suomen kielen kaikille puhutuille muodoille vierasta, ”keinotekoista” ainesta), ovat ikään kuin luonnon tai Luojan säätämiä, jollain yli-inhimillisen moraalisella tavalla ”oikein”. Tällaisten normien rikkomiseen on pakko puuttua, koska muuten se johtaa moraaliseen rappioon, kaltevalle pinnalle, jonka toisessa päässä millään ei enää ole mitään väliä, kaikki yhdyssanat saa kirjoittaa erikseen ja ihminen voi solmia avioliiton sian kanssa… Toisin sanoen: monien on vaikea ymmärtää, että kieli on kulttuurinen sopimusjärjestelmä, joka muuttuu ja jota on myös mahdollista muuttaa.

Joulunaika – yhteen vai erikseen

Mä en oo tän asian ekspertti, mutta mä yleensä meen sillä että painotus on sanan ekalla tavulla. Esim. tuossa alhaalla olevan sanan Nimimerkki kirjoitan yhteen koska painotus on vain tavulla Ni. Tuolta vielä alempaa taas kirjoitan sanan Raatorehellinen yhteen, koska painotus on vain tavulla Raa. Esim. taas jos sanoisin ”Olipas se raato rehellinen!”, kirjoittaisin sanat raato ja rehellinen erikseen, koska painotus on sekä tavuilla raa ja re.

kuin yhteen vai erikseen, Kielitoimiston sanakirjasta näkee

Usein yhdyssanan loppuosa on ikään kuin pääsana, jota yhdyssanan alkuosa määrittää tai tarkentaa. Esimerkiksi pinaattiletut ovat lettuja, joihin on käytetty pinaattia, ja pakettiauto on sellainen auto, joka on tarkoitettu erityisesti tavaroiden kuljettamiseen.

Kielten nimet – yhteen vai erikseen

Kirjoituksessa joudutaan ratkaisemaan, mitkä peräkkäisistä sanoista kirjoitetaan yhteen ja mitkä erikseen. Puheessa ei ole samaa pakkoa valita joko yhdyssana tai sanaliitto, mutta yhdyssanoissa on vain yksi pääpaino (sanan ensimmäisellä tavulla), esim. muut máanosat, vrt. muut máan òsat.