Etsi tai katso innovatiivisuus


Innovaatiotoiminta vaatii tietyt edellytykset, mutta todellisuudessa edellytyksien luominen on jatkuvaa työtä, joka ei tule koskaan valmiiksi. Yllä olevaa listaa tarkemmin katsoessa onkin helppo huomata, että jokainen käsitteistä on subjektiivinen. Minkään käsitteen kohdalla ei ole absoluuttista totuutta sille, että mikä on riittävä taso, jotta innovaatiotoiminnassa voi onnistua, tai jonka alla se väistämättä epäonnistuu.


Tämä lista saattaa näyttää varsin pelottavalta, ja kuulemmekin usein kommentteja, kuten ”me emme voi lähteä edistämään innovaatiotoimintaa, koska kulttuurimme ei tue sitä”. Tämä on hyvin luonnollinen reaktio.

Paremmat prosessit ja työkalut, myönteisempi kulttuuri, osaavammat tekijät ja selkeämpi strategia kaikki parantavat onnistumisen edellytyksiä, mutta on äärimmäisen tärkeätä tiedostaa, että niiden puute ei saisi ikinä muodostua esteeksi innovaatiotoimintaan panostamiselle.

Luovuutta tai innovaatioita ei voi pakottaa – eikä kannatakaan.

Ensimmäinen osa-alue on edellytyksien luominen innovaatioille ja innovaatiotoiminnalle. Kuten nimestä voi päätellä, tämä pitää sisällään hyvin laajan kirjon erilaisia asioita.

On äärimmäisen tärkeätä tiedostaa, että edellytyksien puute ei saisi ikinä muodostua esteeksi innovaatiotoimintaan panostamiselle. Keskeisimmät puutteet ilmenevät vain yrittämällä innovoida.

Osa-alueet tukevat toisiaan, ja ne on mahdollista myös nähdä yhtenä jatkumona edellytysten luomisesta aina kaupallistamiseen ja skaalaamiseen, mutta asia ei ole todellisuudessa aivan näin yksinkertainen, sillä avoimen innovaation aikakautena hyvin harva innovaatio kulkee koko putken yrityksen sisällä tapahtuvasta perustutkimuksesta aina onnistuneesti skaalatuksi ja kannattavaksi liiketoiminnaksi.

Omalla kohdallasi keskeisimmät puutteet löydät helpoiten yrittämällä innovoida. Lisäksi on tärkeä ymmärtää, että näiden edellytysten luominen tai niiden parantaminen on keskeinen osa innovaatiotoimintaa.


Suomen akatemiakaan ei tiedä mistä innovaatioissa kyse:

Kuten mainitsimme, innovaatiotoiminta koostuu useasta eri osa-alueesta. Näillä kaikilla on innovaatiotoiminnan menestyksellisyydessä oma roolinsa, ja kaikki myös pitävät sisällään monenlaisesta konkreettista toimintaa.

Onnistuakseen innovaatiotoiminnassa, yritys tarvitsee esimerkiksi:

: Tiedosta että innovaatiotoiminnassa onnistuminen vaatii tietyt edellytykset, mutta älä murehdi niistä vaan keskity viemään innovaatioita käytäntöön ja pyri edellytyksiä tälle tekemiselle.

Ikean oleellisin innovaatio on

Hallitusohjelmassa hömppä tiivistyy. Pitää olla asioiden Internet. Innovatiiviset julkiset hankinnat johtaa pääsääntöisesti katastrofeihin, koska riski veronmaksajilla eikä yrityksillä. Byrokraattien ei pitäisisi kohdentaa yritysten tai tutkijoiden työtä.

Puhutaan liiketoimintamalli-innovaatiosta.

Kuten mainitsimme kirjoituksen alussa, tutkimus- ja kehitystoiminta (T&K) nähdään usein synonyymina innovaatiotoiminnalle. Tämä harhaluulo johtuu siitä, että perinteisesti innovaatiotoiminta on suurissa yrityksissä ollutkin hyvin vahvasti T&K-vetoista, ja innovaatiotoiminnan budjetti on usein käytännössä sama kuin T&K budjetti, tai osa sitä.

Lisäksi myös koko toimintamalliin liittyy vahvasti innovatiivisuutta.

Monet innovaatioista, jotka työllistävät, ovatkin useimmin kombinaatioita aiemmista. Ja ne täyttävät jonkin perustavanlaatuisen muuttuneen tarpeen markkinoilla.

Ja termiä ”innovaatio” käytetään myös mantran tavoin vailla sisältöä.

Innovaatiotoiminta pitää siis sisällään useita eri osa-alueita, ja joissa kaikissa sitä harjoittavan organisaation tulisi hieman yksinkertaistaen onnistua maksimoidakseen tuloksensa.

Mikä siis avuksi? Lyhyesti: skaalautuva innovaatiotoiminta.

T&K on kieltämättä hyvin keskeinen ja oleellinen osa monen organisaation innovaatiotoimintaa, mutta on tärkeä ymmärtää että innovaatiotoiminta on käsitteenä huomattavasti laajempi kuin pelkkä T&K.