Jännäksi menee: jalkapallon MM-kisoissa ensimmäinen jatkoaika


Jalkapallon MM-kisojen myötä huomioni on taas kerran kiinnittynyt peliajan käsittämättömyyteen. Ottelun päättymishetkeä ei näemmä tiedä kukaan: ei yleisö, eivät TV-katsojat, eikä edes tuomari itse!? Pelataan lisäajan lisäaikaa, ja sitäkin vielä venytetään loputtomiin. Varsinkaan ensimmäisellä jaksolla siinä ei ole juurikaan järkeä. Jatkoajan yhteydessä lisäaika on suorastaan älytöntä!?


Jalkapallon EM-kisat 2024 pelataan kymmenessä kaupungissa ympäri Saksaa. Kisakaupungeiksi Saksa on valinnut: Berliinin, Münchenin, Dortmundin, Gelsenkirchenin, Frankfurtin, Stuttgartin, Hampurin, Düsseldorfin, Kölnin ja Leipzigin.

Jalkapallon EM 2024 -turnaukseen osallistuu 24 maata, jotka on jaettu kuuteen lohkoon. Jokaisessa lohkossa on neljä maata jotka kohtaavat toisensa kertaalleen, eli jokainen pelaa lohkovaiheessa kolme ottelua.

Jalkapallon EM-kisat 2024 Saksa

Kolminkertainen EM-mestari Saksa isännöi tämän vuoden jalkapallon EM-kisoja, jotka alkavat Saksan ja Skotlannin välisellä ottelulla perjantaina 14. kesäkuuta 2024.

Jalkapallon EM-turnausta on pelattu vuodesta 1960 lähtien. Historian ensimmäinen EM-kultaa voittanut maa oli Neuvostoliitto, joka kaatoi Jugoslavian jatkoajan jälkeen numeroin 2-1 vuoden 1960 EM-finaalissa. Neuvostoliitto oli ensimmäisten EM-kisojen todellinen kestomenestyjä, sillä joukkue pelasi neljässä ensimmäisessä turnauksessa peräti kolmesti finaalissa. Euroopan mestaruutta ei kuitenkaan koskaan tullut enää toistamiseen, joten tyytyminen oli jokaisella kerralla hopeaan. EM-kisojen menestyneimpiä maita ovat Saksa ja Espanja, mitkä ovat juhlineet mestaruutta historian aikana kolmesti. Ranska on puolestaan voittanut EM-kultaa kahdesti, joten hallitsevalla maailmanmestarilla on mahdollisuus nousta maratontaulukon jaetulle kärkipaikalle. Hallitseva Euroopan mestari on puolestaan Portugali, joka kaatoi vuoden 2016 EM-finaalissa Ranskan jatkoajan jälkeen numeroin 1-0. Tuo finaali muistetaan, paitsi Ederin jatkoaikamaalista, Cristiano Ronaldon loukkaantumisesta. Supertähti joutui jättämään kentän kesken finaalin ja kyyneleet virtasivat portugalilaisen maalitykin poskipäillä, kun mies käveli murtuneena vaihtoon. Yksi ikimuistoisimmista EM-kisoista on vuodelta 2004. Tuolloin nähtiin ehkä yksi EM-kisahistorian suurimmista yllätyksistä, kun Kreikka eteni sensaatiomaisesti aina mestaruuteen saakka. Tämä EURO 2020 -nimeä kantava turnaus jäi myös historiaan, sillä olihan kisat tarkoitus pelata jo vuotta aiemmin ennen kuin maailmanlaajuinen koronaviruspandemia pysäytti kaiken urheilun, ja myös jalkapallon EM-kisat päätettiin siirtää vuodella eteenpäin. Vuonna 2021 pelattujen EM-kisojen voittajaksi selviytyi Italia, joka kaatoi lopulta finaalissa Englannin rangaistuspotkujen jälkeen 3-2. Ensimmäisen 120 minuutin jälkeen tilanne oli tasan 1-1. Maalikuninkuus edellisissä EM-kisoissa jaettiin Cristiano Ronaldon ja Patrick Schichkin kesken, joista kumpikin osui maalitolppien väliin viisi kertaa turnauksessa.

Jalkapallon EM-kisat 2024 pelataan Saksassa 14.6.-14.7.2024. Koutsin EM-kisaopas tarjoaa kaiken tiedon, mitä sinun tulee tietää vuoden suurimmasta urheilutapahtumasta.

Jalkapallo-ottelussa on kaksi 11 pelaajan muodostamaa joukkuetta (10 kenttäpelaajaa ja maalivahti), jotka yrittävät saada pallon vastustajan maaliin. Ottelu koostuu kahdesta 45 minuuttia kestävästä puoliajasta, johon sisältyy tarvittaessa myös lisäaika. Puoliaikojen välillä on 15 minuutin tauko. Enemmän maaleja tehnyt joukkue voittaa ottelun. Ratkaisevissa peleissä 90 peliminuutin jälkeen tilanteen ollessa tasan pelataan jatkoaika, jonka kesto on 2×15 minuuttia. Sen jälkeen pelataan tarvittaessa .


Kuinka pitkä jatkoaika jalkapallon..

on tavallisesti kolme 20 minuutin pituista erää. Jos ottelu on niiden jälkeen tasan, pelataan yleensä jatkoaika. Se pelataan aina eli peli ratkeaa, kun syntyy maali. Erien pituudesta on vaihtelua: joissakin peleissä pelataan 20 minuutin jatkoeriä, kunnes tehdään maali (esimerkiksi ammattilaissarjojen pudotuspelit); toisaalta voidaan pelata ennaltamäärätty aika (5–20 min), jonka jälkeen on . Näin toimitaan turnauksissa ja ammattilaissarjojen runkosarjaotteluissa. Nykyään jääkiekossa ottelu ei voi päättyä tasapeliin; tasapelit olivat yleisiä vielä 2000-luvun alussa ennen sääntömuutoksia.