Otat kädestä kiinni joka kerta kun lyö!


5-vuotias poikamme tekee samaa, on hyvin temperamenttinen persoona. Isänsä kanssa ollaan erottu sopuisasti 1,5 vuotta sitten ja isä viettää paljon aikaa lapsen kanssa eikä väkivaltaa ole. Silti poika lyö heti jos joku asia kiukuttaa. Ollaan koitettu sanoittaa tunteita ja systemaattisesti kielletty lyömästä. Pikkuhiljaa, iän myötä on alkaneet lyömiset vähentyä.


– monet lapset hyötyvät kuvatuesta sanojen rinnalle kun annat toimintaohjeita tai käyt haastavia tilanteita lapsen kanssa läpi. Hyviä kuvia löytyy Papunetin kuvapankista netistä. Voitte myös piirtää sarjakuvan mitä tapahtuu kun äiti pyytää keräämään leikit, mitä siitä seuraa, äiti tulee surulliseksi kun lapsi lyö jne, ja sitten myös sen toivottavan etenemistavan kun äiti kieltää jotain. Osaisiko lapsi kertoa itse, mikä häntä voisi auttaa silloin kun häntä harmittaa?

Itselläni on eka ja tokaluokkalaiset lapset, joiden isän kanssa olemme eronneet jo 3-4 vuotta sitten. Lapset ovat minulla, mutta käyvät isällään säännöllisesti. Isän kulttuuritaustaan on kuulunut ja kuuluu edelleen lasten fyysinen kurittaminen ja olen itse väsymättömästi ”aivopessyt” isää siihen, että Suomessa lapsia ei saa lyödä, se on lainvastaista, keskustelu on oikea tapa käsitellä asioita ym. Aluksi, kun lapset kävivät isällään, he kertoivat, että isä läpsii takamukselle, kun ei tottele. Minä muistutin lapsia AINA, että KUKAAN, ei edes äiti tai isä, saa lyödä heitä. Jokaisen tällaisen kerran jälkeen keskustelin korostetun rauhallisesti lasten isän kanssa ja selitin, kuinka hän voi jopa menettää oikeutensa tavata lapsiaan, jos tuo käytös jatkuu. Varmistin aina, että kun aloin jutella tästä aiheesta, mies ei ollut jo valmiiksi ärtynyt, nälkäinen, väsynyt, koska ”koska vaan” keskustelu olisi mennyt harakoille. Olen nyt siis jaksanut toistaa samoja asioita jo monta vuotta ja nyt muistelisin, että edellisen kerran, kun lapset sanoivat isän lyöneen, on tapahtunut vajaa vuosi sitten. Jokin aika sitten kehuin lasten isää tästä ja hän sanoikin itse viimein ymmärtäneensä asian.
Jos itselle miehen kanssa asiasta keskustelu on mahdoton ajatus, niin kannattaa kysyä apua esim. sosiaalityöntekijöiltä tai perhetyöntekijöiltä. Eri kulttuurista tulevan miehen kanssa suosittelisin hommaamaan sellaisen henkilön, jonka mies kokee edes jollain tavalla auktoriteetiksi, juttelemaan tästä. Patriarkaalisesta taustasta tulevalle hyvä auktoriteetti olisi häntä itseään vanhempi mieshenkilö, joka on hyvässä asemassa. Matriarkaalisesta taustasta tulevalle miehelle taas vanhempi naishenkilö olisi hyvä keskustelukumppani. Mielellään sellainen henkilö, jolla itselläänkin on lapsia (vaikka jo aikuisiakin), jotta voi samaistua turhautumiseen ja kiukustumiseen.

Lyö kunnolla takaisin, että tietää, miltä tuntuu.

No, hyvän ystävän lapsella oli sama tilanne. Ja isä eri kulttuurista.
Poika alkoi saada aivan hillittömiä raivareita ja isän luona olemisen jälkeen alkoi kertoa mm että isä lyö, puristaa, hänellä ei ole sänkyä tai tyynyä isän luona, hänet on jätetty yksin jne jne.
Lopulta tuli isän luota mustelmilla ja siitäpä sitten rikosilmoitukset, lastensuojelu ym tuli kuvioon mukaan.
Isää syytetään pahoinpitelystä, lapsi sai lopulta apua psyykkiseen oireiluunsa ja voi tällä hetkellä erinomaisen hyvin. On lääkitys, mutta äidin sitkeän työn tuloksena on hyvinkin tasapainoinen lapsi.
Ei tapaa isäänsa, eikä toivottavasti tule koskaan enää tapaamaankaan!
Rakasta, helli ja paijaa lastasi niin paljon kun ikinä voit! Pyydä päiväkotia tarkkailemaan lasta silloin kun on isänsä luona. Tee lasu. Juttele lapselle ja rohkaise kertomaan, jos on jotakin kerrottavaa. Ole lapsen puolella ja hae apua ettet jää tilanteessa yksin ❤️
Toivottavasti ei ole kyse mistään tällaisesta, mutta siis pointtina mulla se, että kuuntele lastasi ja ole se rakastava ja luotettava aikuinen!

Jos vahinko on kuitenkin jo sattunut, puutu heti jämäkästi mutta myötätuntoisesti. Kerro hyvin yksinkertaisin sanoin, että kiukkuinen saa olla, mutta lyöminen ei sovi. Ota lapsi syliin ja auta häntä rauhoittumaan. Kehu onnistumisista!



Roomalaiset saartavat voittamattomien gallialaisten kylän, mutta Asterix lyö vetoa, että hänpä kykenee murtautumaan piirityksestä ja hankkimaan juhlaillalliselle kaikkia Gallian herkkuja!

Miten pitäisi toimia, kun kaksivuotias lapseni käyttäytyy väkivaltaisesti? Hän siis lyö, tönii ja puree toisia. Kohteeksi voi joutua niin tuttavaperheen lapsi kuin tuntematon lapsi puistossa. Myös pienempi sisarus joutuu välillä aggressiivisen käytöksen kohteeksi. Miten siitä selvitään ja miten lapset voivat jatkaa leikkejä yhdessä?


Kerran kun lyö takaisin kunnolla niin se lakkaa.

”Haluaisin kysyä neuvoa tällaiseen asiaan: 5-vuotias poikani on aina ollut aika temperamenttinen, mutta nyt viimeiset kuukaudet ovat olleet tosi rankkoja. Lapsi on alkanut lyödä minua lähes päivittäin. Tämä käytös tulee pintaan aina tilanteessa jossa kiellän jotain tai vaikka joutuu lopettamaan leikin ennen kuin haluaisi.

Lapsi siis oppii lyömään takaisin?

Olemme pojan isän kanssa eronneet ja meillä on eri kulttuuritausta ja hyvin erilaiset kasvatustavat. Isä kokee mm. ettei lasta saa kieltää ja että lapsi syö kun on nälkä ym. Väkivaltainen käytös provosoituu joka kerta kun lapsi tulee isältään. Lapsi on myös pariin otteeseen puhunut että isä lyö tai satuttaa, sitä on selvitetty lastensuojelun kautta mutta ei ole hirveästi apua saatu.

Onnistuuko sanoa "Ei saa lyödö, se sattuu"?

Rikollispomon hylkäämä perhe ottaa ohjat omiin käsiinsä J-P Valkeapään Espanjan Aurinkorannikolle sijoittuvassa rikoselokuvassa ”Hetki lyö”. Vuosikymmenten takainen Miss Suomen toinen perintöprinsessa Marjaleena (Outi Mäenpää) pyörittää Costa del Solilla baaria aikamiespoikansa Vilin (Johannes Holopainen) ja hämärähommista eläköityneen apurinsa Mikon (Ilkka Heiskanen) kanssa. Bar Kaunotar on parhaat päivänsä nähnyt vanha juottola, joka on kolmikon vuosikausia kestäneen rellestyksen tuloksena konkurssin partaalla. Huoleton elämä saa äkkilopun, kun kolmikon korviin kantautuu tieto, että Marjaleenan ex-mies Mato on vapautumassa vankilasta pitkän tuomion jälkeen. Mato aikoo vetäytyä Aurinkorannikolle nauttimaan ryöstösaaliista uuden rakkaansa kanssa ja ajaa Marjaleenan, Mikon ja Vilin ulos baaristaan. Mutta tämä ei sovi petetylle kolmikolle, joka haluaa oman osansa miljoonista – seuraa juonittelua, kidnappauksia ja ryöstöjä, eikä ruumiiltakaan vältytä…

Tiedätkö miten toimia, jos lapsi lyö?

Vaikka päiväkodissa ei oireile, niin oletko ottanut asian puheeksi siellä? Josko heiltäkin voisi saada vinkkejä? Kenties hekin voisivat keskustella lapsen kanssa viikonlopun jälkeen että miten mennyt, mitä tehnyt jne?
Itse päiväkodissa töissä ja meilläkin ollut samankaltaisia tilanteita. Meille eräs vanhempi kertoi että lapsi kotona kertoo että isä lyö jne, mutta påiväkodissa ei ollut kertonut/sanonut, jollonka me rupesimme enempi keskusteleman lapsen kanssa. Varasimme viikonlopun jälkeen aikaa keskustella ja kysellä. Koskaan emme lapselta kysynyt lyökö isä tai äiti jne, vaan kyselimme mitä puuhannut, oliko äidillä vai isällä, miten meni jne. lopulta lapsi kerran sanoi että isä lyö ja huutaa jne, jollonka mekin pystyimme puuttumaan asiaan. Kun ei pysty puuttuu toisen vanhemman puheiden perusteella sillä moni myös pyrkii mustamaalaamaan toista vanhempaa, mutta voimme seurata ja kuunnella lasta.
Kannattaa myös kotona keskustella ja kuunnella. Kun lapsi lyö, yritä mielummin ottaa syliin jäähyn sijaan, tai jos jäähylle ni menet yhdessä sinne istumaan, keskustele lapsen kanssa, kerro miltä sinusta tuntuu kun lapsi lyö. esim äitiin sattuu ja äidillekin tulee paha mieli, että ei ole kivaa. Kysy miksi löi? Keskustelu auttaa aika lailla. Tätäkin töissä tehnyt nuorempienkin lasten kanssa ja kyllä lapsi on rauhoittunut ja kiukunpuuskia ei ole tullut yhtä paljon.
Toivon että saat apuja