Presidentinvaali sunnuntaina 28.1.2024
Jokainen äänioikeutettu voi käydä äänestämässä ennakkoon missä tahansa yleisessä ennakkoäänestyspaikassa kotimaassa tai ulkomailla. Presidentinvaalien 2024 ennakkoäänestys toteutetaan kotimaassa 17.-23.1.2024 ja ulkomailla 17.-20.1.2024. Mahdollisen toisen kierroksen ennakkoäänestys toteutetaan kotimaassa 31.1.-6.2.2024 ja ulkomailla 31.1.-3.2.2024.
Kotona voi äänestää ennakkoon, jos äänestäjän kyky liikkua ja toimia on siinä määrin rajoittunut, ettei hän pääse ennakkoäänestyspaikkaan tai vaalipäivänä äänestyspaikkaan ilman kohtuuttomia vaikeuksia. Kotiäänestykseen tulee ilmoittautua oman kunnan keskusvaalilautakunnalle viimeistään 16.1.2024 kello 16 mennessä. Jos presidentinvaalissa järjestetään toinen äänestys, kotiäänestykseen ilmoittautuminen on voimassa myös toisessa äänestyksessä. Lisätietoa kotiäänestyksestä saa kotikunnan keskusvaalilautakunnalta.
Presidentinvaali toimitetaan sunnuntaina 28.1.2024. Vaalissa äänioikeutetut Suomen kansalaiset valitsevat tasavallan presidentin kuuden vuoden pituiseksi toimikaudeksi. Ehdokkaat ovat ehdolla koko maassa.
Lähde: Oikeusministeriö, presidentinvaalin vaalitulos 11.2. 2024
Vuoden 2024 presidentinvaaleissa äänestäjän on ilmoitettava halustaan äänestää kotonaan oman kuntansa keskusvaalilautakunnalle kirjallisesti tai puhelimitse viimeistään tiistaina 16.1.2024 ennen kello 16. Äänestäjän puolesta ilmoituksen voi tehdä myös hänen valitsemansa henkilö. Kotiäänestyksen yhteydessä voi äänestää myös kotiäänestäjän kanssa samassa taloudessa asuva omaishoitaja. Omaishoitajan äänestämisestä on ilmoitettava kunnan keskusvaalilautakunnalle samalla kun ilmoittautuminen kotiäänestykseen tehdään.
Presidentinvaali järjestetään kuuden vuoden välein. Presidentinvaalin ensimmäisen vaalin vaalipäivä on tammikuun neljäs sunnuntai. Jos kukaan ehdokkaista ei saa yli puolta annetuista äänistä, on toimitettava toinen vaali. Toisen vaalin vaalipäivä on ensimmäistä vaalia seuraava toinen sunnuntai.
Jos henkilö ilmoittautuu presidentinvaalin ensimmäisen vaalin kotiäänestykseen, hänen katsotaan samalla automaattisesti ilmoittautuvan myös mahdollisen toisen vaalin kotiäänestykseen. Vain mahdollisen toisen vaalin kotiäänestykseen ilmoittautuminen on tehtävä oman kunnan keskusvaalilautakunnalle kirjallisesti tai puhelimitse viimeistään tiistaina 30.1.2024 kello 16.
Turun yliopistosta löytyy monia tutkijoita, joiden asiantuntijuus liittyy Suomen presidentin tehtäviin nyt ja ennen, presidentinvaaleihin, vaalijärjestelmään ja poliittiseen keskusteluun. Tutkijat antavat mielellään haastatteluja omaan asiantuntijuusalueeseensa liittyen.
Presidentinvaalit 2024 | Yle Areena
Kaikkiaan kuusi tasavallan presidenttiä on tullut toimeensa suoraan paikalta: , , , , ja . ovat ennen presidentiksi tuloaan toimineet , , Svinhufvud, Kallio, Kekkonen ja . johtokunnassa ovat tulleista presidenteistä olleet Kallio, Ryti (pääjohtaja), Kekkonen ja Koivisto (pääjohtaja). Politiikan ulkopuolelta ovat tulleet presidentiksi ja . Koivistoa ja Ahtisaarta lukuun ottamatta kaikki presidentit ovat aiemmin toimineet eli edustajana tai jäseninä, lisäksi Ståhlberg oli kansanedustajana vielä yhden kauden presidenttikautensa jälkeenkin (1930–1933). muodostaa poikkeuksen presidentinvaalien historiassa, koska silloisista ehdokkaista kukaan ei ollut ennen vaalia toiminut pääministerinä tai eduskunnan puhemiehenä tai ollut Suomen Pankin johtokunnan jäsenenä.
Presidentinvaali sunnuntaina 28.1.2024
KUULUTUS
PRESIDENTINVAALIT 2024 LEMPÄÄLÄSSÄ
Lempäälän keskusvaalilautakunta ilmoittaa tammikuun 28. päivänä 2024 ja mahdollisen toisen vaalin osalta helmikuun 11. päivänä 2024 toimitettavien presidentinvaalien johdosta seuraavaa:
Presidentinvaalit 2024 | Keskisuomalainen
ÄÄNESTYSALUEET JA VAALIPÄIVÄN ÄÄNESTYSPAIKAT
Vuoden 2024 presidentinvaalit toimitetaan Lempäälässä vaalipäivänä 28.1.2024 ja mahdollisen toisen vaalin osalta 11.2.2024 äänestysalueittain seuraavissa paikoissa.
Vaalipäivänä äänioikeutettu saa äänestää vain siinä äänestyspaikassa, joka on merkitty äänioikeusrekisteriin ja äänestäjälle postitse saapuneeseen ilmoituskorttiin.
Äänestyspaikat ovat avoinna klo 9–20.
Vaalipäivän äänestys 28.1.2024 ja mahdollisen toisen vaalin osalta 11.2.2024
Yhdysvaltojen presidentinvaalit 2024
Presidentinvaalin ensimmäinen kierros järjestetään vaalivuoden tammikuun neljäntenä sunnuntaina. Jos joku ehdokkaista saa silloin enemmän kuin puolet annetuista äänistä, hänet on valittu tasavallan presidentiksi. Muussa tapauksessa järjestetään toinen vaalikierros yleensä kahden viikon kuluttua niiden kahden ehdokkaan välillä, jotka saivat ensimmäisellä kierroksella eniten ääniä. Toisella kierroksella eniten ääniä saanut ehdokas on valittu tasavallan presidentiksi. Valtioneuvosto vahvistaa vaalin tuloksen.
Presidentinvaali 2024 | Jyväskylä.fi
1. Kannatatteko turkistuotannon kieltämistä Suomessa?
Kannatan. Turkistarhaus on menneisyyden ala sekä taloudellisen kestävyyden että eettisyyden näkökulmasta. Eläinsuojelukysymyksillä tulee tulevaisuudessa olemaan entistä suurempi painoarvo kuluttajien tehdessä valintojaan. Valtaosa suomalaisista kannattaa turkistarhauksen lopettamista. Turkistarhaukseen kohdistuu myös maailmalla entistä kriittisempiä kysymyksiä, myös terveysturvallisuuteen liittyen. Ruotsi on jo päättänyt luopua turkistarhauksesta siirtymäajalla. Mielestäni yhteiskunnan tulisi korvata täysimääräisesti turkistarhoille kustannukset siirtymisestä kestävämpiin tuotteisiin ja tuotantotapoihin.
2. Onko kasvispainotteisen ruuan tuotannon ja kulutuksen edistäminen mielestänne tärkeää?
Eläinten hyvinvointi, sosiaalinen kestävyys ja ympäristön tila korostuvat yhä enemmän kuluttajien arvoissa ja tuovat kilpailuetua. Kasvipohjaisten proteiinien maailmanmarkkina kasvaa kovaa vauhtia. Suomi voisi olla edelläkävijä uusien kasviproteiinien kehittämisessä ja viemisessä maailmalle.
Eläinperäisen ruoantuotannon kasvihuonekaasupäästöt ovat noin kaksinkertaiset kasvipohjaiseen ruoantuotantoon verrattuna. Siksi on tärkeää vahvistaa kotimaista kasviperäisen ruoan tuotantoa ja vähentää lihan kulutusta merkittävästi. Myös tuotantoeläinten elinoloihin tulee kiinnittää entistä enemmän huomiota.
3. Miten edistäisitte presidenttinä eläinten oikeuksia?
Eläinten oikeuksien toteutumisessa on paljon petrattavaa kaikkialla maailmassa. EU:n eläinten oikeuksiin liittyvää lainsäädäntöä pidetään yhtenä maailman edistyneimmistä, vaikka siinäkin on puutteita. Presidentin johtamaan ulkopolitiikkaan kuuluu myös kauppasuhteet. Solmittavissa kauppasopimuksissa on otettava huomioon eläinten oikeuksien toteutuminen kumppanimaissa.
Suomessa kansalaisaloite eläinten oikeuksien kirjaamiseksi perustuslakiin keräsi tarvittavan määrän nimiä elokuussa 2023 ja siirtyy eduskunnan käsittelyyn. Eläinten oikeudet ovat selkeästi nykyään laajalti hyvin tärkeitä suomalaisille. Onkin erittäin tärkeää, että oikeuksista käydään keskustelua. Niin maailmaa muutetaan.
4. Miten presidenttinä puuttuisitte ilmastokriisin ja luontokadon pysäyttämiseen?