Miten kellonajat eroavat Ranskassa verrattuna Suomeen


Kumman niistä valitset?Ranskan pääkaupunki on aina täydellinen lomakohde, jonne voi suunnitella tuhansia aktiviteetteja, mutta jos on jokin aika, jolloin voit nauttia eniten, kun väkijoukkoja on vähemmän, lämpötilat ovat leudot, tapahtumia on enemmän ja valoa on paljon, se on huhtikuun ja kesäkuun välillä.Lisäksi pitkät päivät ja kevään värit tulvivat kaupungin joka kolkkaan, mikä tekee siitä entistäkin erikoisemman.


Kun kesän kuumin aika on ohi ja liikkeet on taas avattu lomien jälkeen, on hyvä aika tutustua yleensä kiireisempiin kaupunkeihin, kuten Pariisiin, Nizzaan ja Lyoniin. Edelleen järjestetään myös paljon tapahtumia, mm. Euroopan suurin kirpputori Lillessä syyskuun 1. viikonloppuna ja Atlantin rannikolla pidettävä Ravel-festivaali, jossa voit kuulla paljon perinteistä baskimusiikkia. Koska vuotuinen viinirypäleiden korjaaminen on tämän kuukauden aikana täydessä vauhdissa, on myös paras mahdollinen aika tehdä ranskalainen viiniretki tärkeimpien viinialueiden, kuten Bordeaux’n, Burgundin ja Champagnen, halki.

Lokakuun alkupuolella saatiin tietää, että talonvahtipesti, jonka siis piti alun perin kestää kuun loppuun saakka, jatkuisi vielä ainakin marraskuun ajan. Talon isännät viipyivät ensin muista syistä odotettua pidempään Lontoossa, mutta jäivät sitten jumiin matkustusrajoitusten vuoksi. Meille uutinen oli tietysti varsin hyvä, sillä viivyttiin mielellään pidempään. Elettiin jo valmiiksi hyvin eristäytynyttä elämää, joten lokakuun lopussa voimaan tullut lockdown ei sitä suuremmin muuttanut. Ranskaan asetettiin siis yhden päivän varoitusajalla voimakkaat liikkumisrajoitukset, joiden myötä kotoaan ei saanut poistua kuin välttämättömistä syistä, eli lähinnä töihin mikäli etätyö ei ole mahdollista, sekä asioimaan kaupassa, apteekissa tai lääkärissä, ja lenkkeilemään maksimissaan tunniksi, alle kilometrin säteellä kotoa. Kotoa poistuessa piti aina täyttää sähköinen ”lupalappu”, eli ilmoittaa applikaation kautta lähdön syy ja kellonaika. Maaseudulla kukaan ei tullut meidän polkujuoksulenkkien pituutta tarkistamaan, mutta tokihan siinä heti syyllinen olo tuli, jos juoksi tuntia pidempään tai liian kaukana omasta osoitteestaan.

Haluatko säätää aika paikallisen aikavyöhykkeen

Ranskalaiset ovat elegantteja ja kohteliaita. Uskonto on usein hyvin henkilökohtainen asia. Mitä kommunikointiin tulee, olisi suositeltavaa osata edes hieman ranskaa sillä ranskalaisten asenne ulkomaalaisia kohtaan on varmasti parempi.

Oletko haaveillut ranskan kielen taitojen käyttämisestä? Haluatko syventää alkeistason ranskaasi tai palauttaa mieleen unohtunutta kielitaitoa? Olitpa aloittelija tai edistynyt, olet tervetullut jakamaan ja kehittämään kielitaitoasi Kansankulmassa (Helsingintie 54, alakerran liikehuoneisto) torstaisin klo 11.30–13.30. Huom! Uusi kellonaika.


Yleistietoa
Ranska sijaitsee Pohjanmeren ja Atlantin rannikolla Länsi-Euroopassa, mutta sen eteläosat sijaitsevat Välimeren rannikolla.

Ranska on pinta-alaltaan (632 833,6 km2) suurin valtio EU:ssa. Sen asukastiheys on 107,2 as/km².

Ranska liittyi EU:hun 1.1.1958 ja sillä on 74 paikkaa Euroopan parlamentissa. Ranska on toiminut jo 12 kertaa EU:n neuvoston puheenjohtajana vuosien 1959-2008 aikana.

Ranskan pääkaupunki on Pariisi, joka sijaitsee Seinen varrella Pohjois-Ranskassa. Ranskan virallinen kieli on ranska. Ranskassa asuu 65 856 609 ihmistä (2014).

Se on kolmetoista prosenttia EU:n väestöstä. Ranskan bruttokansantuote on 2,132 biljoonaa euroa (2014).

Ranska on puolipresidentillinen tasavalta, mikä tarkoittaa sitä, että presidentti jakaa vastuun maan politiikan johtamisesta yhdessä pääministerin kanssa. Ranskan tämänhetkisen presidentin nimi on François Hollande.

Ranskalla on ollut Schengen- jäsenyys jo vuodesta 1995 lähtien. Ranskalla on myös merentakaisia hallintoalueita esimerkiksi Etelä-Amerikassa ja saaristoja Karibianmerellä.

Historia
Ensimmäiset merkit pysyvästä asutuksesta nykyisen Pariisin alueella ovat Île de la Citén saarella jo 4000 vuotta eaa., jolloin aluetta asutti kelttiläinen heimo nimeltään Parisii.

He joutuivat kuitenkin väistymään roomalaisten Gallian valloituksen ulotuttua myös Pariisin alueelle vuonna 52 eaa.

Roomalaisten aikana Pariisi, jota he kutsuivat Lutetiaksi, laajeni molemmin puolin Seineä. Heidän valtansa päättyminen sekä kansainvaellukset päättivät kaupungin nousukauden.

Jatkuvat kaupunkiin kohdistuneet hyökkäykset jättivät jälkeensä vain poltetun ja ryöstetyn kylän.

Keskiaika
Vuonna 508 roomalaiset oli lopullisesti lyöty ja frankkien kuningas Clovis päätti tehdä Pariisista valtakuntansa ja Merovingi-dynastiansa pääkaupungin.

Clovisin aikana myös kristinusko tuli Pariisiin. Siihen aikaan Ranskan alue kuului siis frankkien valtakuntaan, jota hallitsivat ensin merovingit ja myöhemmin karolingit.

700-luvulla valtakuntaa uhkasivat Espanjan suunnasta islamilaiset umaijadit, mutta he eivät saaneet valloitettua Ranskan aluetta, kiitos sotapäällikkö Kaarle Martelin.

Kaarle Suuri oli alueen mahtavin hallitsija, joka kruunattiin Rooman keisariksi vuonna 800. Ranskan valtion voidaan sanoa syntyneen vuonna 843, kun Kaarle Suuren pojanpojat jakoivat valtakunnan keskenään Verdunin sopimuksella.

Sopimuksen jälkeen Länsi-Frankia eli tulevaa Ranskaa hallitsi Kaarle Kaljupää. Vuonna 987 valtaan nousi Hugo Capet, jonka jälkeläisiä kaikki Ranskan myöhäisemmät kuninkaat, kapetingit.

Ranskasta käynnistyi 1100-luvun renessanssi, jolloin kolmas sääty nousi, kaupunkielämä alkoi kukoistaa ja katedraaleja perustettiin. Sitä jatkui vain 1200-luvulle asti.

Ranskan keskiajan päätti lopullisesti satavuotinen sota. Satavuotinen sota oli sota, jota Ranska soti myöhäiskeskiajalla (1337-1453) englantilaisia vastaan. Jeanne d`Arc sai aikaan kansallisinnostuksen, joka johti englantilaisten karkotukseen maasta ja Ranskan voittoon.

Siihen aikaan Ranskassa riehui myös musta surma, joka vähensi väkimäärää reilusti.

Lähde yöristeilylle Seinäjoelle ja näe Pariisi valaistuna Laivaretki Pariisissa on aina hyvä idea, mutta mikä olisikaan parempi tapa tehdä se kuin yöllä ja nähdä kaupunki valaistuna?Harva suunnitelma on verrattavissa siihen, että nauttisi miellyttävästä kävelyretkestä, jonka aikana näkee tai muistomerkkejä, kuten upean **Pont Alexandre III:**n, joka on yksi Ranskan pääkaupungin kauneimmista.


Muunna Aikavyöhykkeet, Pariisi, Ranska

Itse asiassa merkintä IV ei olisi voinut muodostua nelosen merkintätavaksi antiikin Rooman aikana. Syy löytyy uskonnosta. Latinassa merkki I tarkoitti nykymielessä kirjainta J ja merkki V kirjainta U. Roomalaisten Jupiter-jumalan nimi oli tapana kirjoittaa kahdella ensimmäisellä kirjaimella, siis JU eli IV. Näin ollen numerot olisivat olleet 1, 2, 3, jumala, 5, mikä tietenkin oli aivan mahdoton ajatus.

Pariisissa kello on tällä hetkellä tunti vähemmän kuin Suomessa

Esimerkiksi Pohjois-Ranskan kylmimmän kuukauden keskimääräinen alin on noin neljä astetta ja lämpimimmän keskimääräinen korkein lämpötila noin 21 astetta. Etelä-Ranskan kylmimmän kuukauden keskimääräinen alin lämpötila on noin viisi astetta ja lämpimimmän keskimääräinen korkein noin 27 astetta.

Aikaero on niin pieni, että aikuinen tottuu siihen vuorokaudessa

Ranskassa valtio ja uskonto on erotettu tiukasti toisistaan -periaatteen eli tunnustuksettomuuden mukaisesti, eikä eri uskontokuntiin kuuluvia tilastoida virallisesti. Suurin uskonto on , jonka tunnustajaksi itsensä ilmoittaa 51 prosenttia ranskalaisista. Noin kymmenen prosenttia käy säännöllisesti kirkossa. Itseään katolilaisina pitävien määrä on vähentynyt nopeasti 1990-luvun alun 80 prosentista. Ateistina itseään pitää nykyisin 31 prosenttia ranskalaisista. Ranskassa on suuri , koska suuri osa oli Ranskan siirtomaita 1950-luvulle asti. Vuonna 2021 muslimeja oli 5 % väestöstä. Ranskassa on noin 600 000.

Koordinoidun yleisajan mukainen aikavyöhyke on UTC +1

on maan yleisin ja ainoa virallinen kieli. Vähemmistökieliä, kuten ja , saa opettaa koulussa vapaaehtoisina aineina. Suurin uskonto on , mutta Ranska on valtio ja maassa asuu paljon uskonnottomia ihmisiä ja . Toiseksi suurin uskonto Ranskassa on . Ranskan kulttuurimatkakohteista tunnetuimpia ovat taidemuseo, , ja . Ranskan kuvataide kukoisti etenkin aikana, ja 1800- ja 1900-lukujen vaihteessa Pariisista tuli taidemaailman keskus. Ranskalaisen aloitteesta perustetut on järjestetty Ranskassa kuusi kertaa, viimeksi kesäolympiakisat Pariisissa vuonna 2024.