toisaalta,; toisaikainen,; toisarvoinen,


Yleisin käännösvastine sanan vanhurskaus jälkeen on oikeamielisyys, jota käytetään 16 kertaa. Toisinaan oikeamielisyyttä onkin esitetty sanan vanhurskaus korvaajaksi. Sana on kuitenkin ongelmallinen, koska voi olla toisaalta oikeudentuntoisen synonyymi tai toisaalta oikein ajatteleva ja nuhteeton.


Otetaan tiedon jalostusastejanassa hyppy oikealle kohti seuraavia termejä. Läheltä toisiaan löytyvät termit Information Management ja Knowledge Management. Information Management tarkoittaa yleisemmin suomennettuna tiedon hallintaa ja Knowledge Management tietämyksen hallintaa, joissain yhteyksissä suoremmin tietämyksen tai tiedon johtamista. Yhteistä niille on, että ne molemmat keskittyvät johtamismielessä erityisesti hallintaan, tiedon tai tietämyksen hallintaan ja johtamiseen. Niiden välinen ero tulee puolestaan siitä, että information -termi on tiedon jalostusasteissa pykälän vähemmän jalostunut kuin knowledge. Siinä, missä knowledge -termin (tieto/tietämys) sisältää inhimillisen merkityksellisyyden ja vaikutuksen ulottuvuuden, ei sitä vastaavaa vielä informaatio -termissä ole. Informaatio jää pikemminkin datasta kummunneen ymmärryksen asteelle. Kun tähän lisätään tulkinta, jossa Knowledge Managementin nähdään käsittävän muun muassa tiedon luomisen, tallentamisen, muuntamisen ja soveltamisen prosessit, tekee se siitä vielä hieman ihmisläheisempää ja toiminnallisempaa kuin puhtaammin ”vain” itse tiedon hallintaan keskittyvä Information Management. Tässä mielessä näiden kahden termin välille jää myös se ero, että siinä missä Information Management asettuu selkeästi aiemmin käsitellyn tiedon johtamisen osa-alueelle, yltää Knowledge Management vähintäänkin tiedon johtamisen ja tiedolla johtamisen rajapinnalle. Se on jopa käytetty synonyymi tiedolla johtamiselle, vaikka se ei tämän tulkinnan mukaan sitä sen varsinaisessa merkityksessä aivan olekaan hallinnollisuuteen viittaavan management -terminsä vuoksi.

Sanastontutkimus on vanha ja perinteikäs kielentutkimuksen ala. Kielen sanat eivät ole irrallisia yksiköitä, vaan ne muodostavat erilaisia kenttiä, joissa sanojen merkitykset kytkeytyvät toisiinsa vaihtelevin tavoin. Synonymia eli samamerkityksisyys on useimmille tuttu termi. Esimerkkinä synonyymisista sanoista mainitaan usein mänty, honka ja petäjä, jotka viittaavat samaan puuhun. Lähemmin tarkastellen niiden merkityksessä on kuitenkin tyyliin, murteeseen, aikakauteen yms. liittyviä eroja. Mirja Pitkänen on tutkinut erilaisten ystävyyttä ilmaisevien sanojen muodostamaa merkityskenttää. Myös niiden samamerkityksisyys on vain pintapuolista, sillä ei ole samantekevää, minkä sanan valitsee missäkin tilanteessa.

muualla, muualla, vieraissa, erillään ..

Ja kun puhun lempeydestä, on hyvä muistaa, ettei se ole missään muodossa synonyymi laiskottelulle. Ja toisaalta – sekin on ihan terveellistä ja salittua välillä. Kaiken ei tarvitse aina olla tehokasta ja mitattavissa. Voit vain olla ja tehdä hyvää itsellesi.

Vaikka kielitieteessä käytetään termiä synonymia, ei kielissä ole aivan täydellisiä synonyymeja. Sanojen merkitykset eivät ole pysyviä, ja ihmiset ymmärtävät ne eri tavalla. Toisaalta katsotaan, että sanan merkitys täsmentyy vasta esiintymisyhteydessä, ja tarkkaan ottaen kahta täsmälleen samanlaista esiintymisyhteyttä tuskin on olemassa. Sanan merkitys koostuu useasta kerroksesta. Perusmerkityksensä lisäksi sanoilla voi olla sivumerkityksiä eli konnotaatioita.

Olen pyrkinyt selvittelemään, millaisia ilmauksia käytetään henkilöistä, joita voi kuvata esimerkiksi sanoilla ystävä tai tuttava. Olen ottanut huomioon paitsi ystävä- ja tuttava-muotoiset substantiivit myös uus-, yys-loppuiset johdokset sekä muodon ystävykset synonyymeineen. Olen tutkinut sanojen sivumerkityksiä, jotka ovat varmaanikin osin tiedostamattomia. Toisaalta olen selvitellyt sitä, miten kielenkäyttäjän ominaisuudet (esimerkiksi ikä ja sukupuoli) vaikuttavat sananvalintaan, sekä sitä, miten käyttöyhteys (esimerkiksi yhdyssanat) vaikuttaa sanan valintaan. Aineistona olen käyttänyt kymmentä Kodin Kuvalehteä vuodelta 1993, kymmentä Seuraa vuodelta 1993 sekä kahta nuorille suunnattua Sinä&Minä-lehteä vuodelta 1993 ja yhtä eläkeläisten ET-lehteä (numero 11/1995). Aineistossa on mukana paitsi toimittajien kirjoittamia artikkeleja myös haastatteluja, jotka antavat materiaalia puhutusta kielestä.

'Kuppanaa' on käytetty merkitsemään etenkin vanhaa, kokoon kutistunutta ihmistä, eli käytännössä se on sitä tavallisemman ''-sanan synonyymi. Toisaalta sanaa on voitu käyttää myös jostakin kevyestä tai kuohkeasta ("Pehmeetä kuppanata on tuo vòe.") (Kahvi)kuppostakin on saatettu nimittää kuppanaksi.


Kuinka käyttää synonyymi lauseessa

Matkalla itseni puolelle olen oivaltanut, että lempeys itseäni kohtaan antaa ensisijaisesti voimaa ja vie elämääni haluamaani suuntaan. Ja kun puhun lempeydestä, on hyvä muistaa, ettei se ole missään muodossa synonyymi laiskottelulle. Ja toisaalta – sekin on ihan terveellistä ja salittua välillä. Kaiken ei tarvitse aina olla tehokasta ja mitattavissa. Voit vain olla ja tehdä hyvää itsellesi.

Katso, miten synonyymi käytetään lauseessa

Englantilaiset politiikan tutkijat Roger Eatwell ja Matthew Goodwin (2018) näkevät kansallismielisen populismin nousun takana neljä vakiintunutta yhteiskunnallista muutosta, jotka ovat aiheuttaneet huolta miljoonissa länsimaalaisissa äänestäjissä. Ensinnäkin jotkut äänestäjät katsovat liberaalin demokratian muuttuneen elitistiseksi ja poliitikkojen etääntyneen kansasta, ja kansalaiset kokevat itse olevansa nyt vailla sananvaltaa. Tämä on johtanut luottamuksen vähenemiseen paitsi valtavirran puolueita, myös instituutioita kuten Euroopan unionia ja kohtaan. Toisekseen monet pelkäävät massamaahanmuuton tuhoavan heidän oman kansansa historiallisen identiteetin ja elämäntavan. Näihin pelkoihin liittyy käsitys, että kulttuuriliberaalit poliitikot, kansainväliset järjestöt ja globaali finanssiala rapauttavat kansakuntaa edistämällä massamaahanmuuttoa samalla kun vastapuoli pyritään hiljentämään "" agendoilla. Kolmanneksi jotkut kokevat globaalin talousjärjestelmän aiheuttaman elintasoerojen kasvun heikentäneen heidän omaa suhteellista asemaansa ja tulevaisuudennäkymiään. Neljäs muutos on poliittisten puolueiden ja äänestäjien välisen yhdyssiteen löyhtyminen, mikä on tehnyt poliittisesta kartasta länsimaissa paljon aiempaa vaihtelevamman, sirpaloituneemman ja ennustamattomamman.

Paljon esimerkkilauseita sanalla synonyymi ..

Jäljelle jää IDO eli Insight Driven Organisation. Termiä voidaan ensinnäkin verrata Data Driven -termiin. Siinä missä Data Driven on dataohjautuvaa, on Insight Driven syvemmällä ymmärryksellä ja näkemyksellä ohjautuvaa. Siihen on datan lisäksi yhdistynyt ihmisten hiljaista tietoa. Toisaalta, kuten insight -sanan yhteydessä tiedon jalostusarvoa käsitellessä todettiin, sisältää insight -sana tässä yhteydessä tavoitteen kannalta olennaisten tietojen yhdistelyn, näkemyksen muodostamisen ja siltä pohjalta ratkaisuhakuisen, tavoitetta edistävän toiminnan johtamisen. Toisaalta Insight Driven Organisation -termi pitää itsessään sisällään tavoitteen, johon tiedolla johtamisen strategisella kehittämisellä pyritään eli tiedolla ohjautuvaan organisaatioon. Tiedolla ohjautuvaa organisaatiota voidaankin pitää synonyyminä termille Insight Driven Organisation.,

Toisaalta käyttötapa koettiin neutraalina viranomaiskielenä, jolla ..

voi tarkoittaa lakia niin laajassa kuin suppeassa mielessä. Laajassa mielessä se on (ʼoikeusʼ) -sanan synonyymi (aivan kuten suomen kielen sana ”laki”). Suppeassa merkityksessä lex voi olla mikä tahansa . Aikojen saatossa – osin jo antiikin Roomasta lähtien – sanalla on viitattu erilaisten kansankokousten ja parlamenttien vahvistamiin normistoihin, hallitsijan antamiin asetuksiin, kaupunkien raatien päätöksiin jne. Latinalaisissa maksiimeissa lex tarkoittaa usein kaikkinaista kirjoitettua oikeutta ja joskus oikeutta ylipäätään. Toisaalta sana voi merkitä myös yksittäistä lainkohtaa, ts. säädöksen sisältämää säännöstä.