Espanjassa pidetään uudet parlamenttivaalit marraskuussa.
ja tahto käsitellä asioita venytti järjestelmän käsittelykyvyn rajoja. Erityisesti pienemmät jäsenmaat ovat välillä joutuneet paiskimaan töitä lähes kellon ympäri pysyäkseen puheenjohtajamaan tahdissa. Neuvostoja ja Coreper-kokouksia on Espanjan kaudella pidetty viikonloppuisin ja erityisesti loppukaudesta Coreper-kokoukset ovat enemmänkin sääntönä kuin poikkeuksena venyneet pikkutunneille. Coreper I:n puolella Espanja ei myöskään kaihtanut riskejä, vaan suurena ja kokeneena jäsenmaana uskalsi usein edetä päätöksentekoon varsin ohuilla määräenemmistöillä. Kokonaisuutena puheenjohtajakaudesta voidaan todeta Espanjan asettaneen itselleen kovat tavoitteet, jotka se pitkälti onnistui toteuttamaan.
Espanjassa äänestysinto näyttää olevan laskussa parhaillaan käynnissä olevissa ennenaikaisissa parlamenttivaaleissa. Äänestysväsymystä osattiin odottaa, sillä vaalit ovat jo toiset tänä vuonna ja neljännet neljän vuoden sisällä.
puutu myöskään liikennepuolelta. Joulukuun 4. päivä pidetyssä liikenneneuvoston kokouksessa jäsenmaat ahkeroivat kasaan hämmästyttävät kahdeksan yleisnäkemystä. Kirsikkana kakun päällä Espanjan puheenjohtajakauden liikennepuolen saavutuksista on kuitenkin pidettävä alustavaa sopua TEN-T –asetuksesta, eli lainsäädäntöesityksestä unionin suuntaviivoiksi Euroopan laajuisen liikenneverkon kehittämiseksi. Sovun saavuttaminen on merkittävä saavutus, johon Suomen sopii olla hyvin tyytyväinen, sillä onnistuimme neuvotteluissa poikkeuksellisen hyvin ennakkovaikuttamisesta aina viime metreille asti.
Espanjan virkaa tekevä pääministeri Pedro Sanchez.
Kuningas Felipe on allekirjoittanut tänään uusia vaaleja koskevan asetuksen. Kyseessä on ensimmäinen kerta Francon diktatuurin päättymisen jälkeen, kun Espanjassa joudutaan pitämään uusintavaalit.
Espanjan sisäministeriön mukaan paikallista aikaa iltapäiväkahdelta äänioikeutetuista hieman vajaat 38 prosenttia oli käynyt äänestämässä. Osuus on noin 3,6 prosenttiyksikköä pienempi kuin huhtikuun vaaleissa vastaavassa vaiheessa.
Espanjassa pidetään uudet parlamenttivaalit 26. kesäkuuta, kertoo muun muassa El Pais -lehti. Vaaleihin jouduttiin, koska puolueet eivät kyenneet sopimaan hallitusyhteistyöstä joulukuun vaalien jälkeen.
Sánchez pyrkii myös pakottamaan riitaisen vasemmiston yhteistyöhön. Niin ikään eurokriisin jälkeen syntynyt vasemmistolainen Podemos romahti aluevaaleissa, minkä lisäksi puolue on jakautunut kahtia, kun työministeri Yolanda Díaz on perustanut oman Sumar-puolueensa. Espanjan vaalijärjestelmä ei ole edullinen pienille puolueille, joten niiden tulee nopeasti haudata sotakirveet ja sopia riitansa. Perustuslain mukaan vaaliliitoista tulee ilmoittaa 10 päivää parlamentin hajottamisen jälkeen. Jos sopua ei synny, Sánchez oletettavasti houkuttelee äänestämään taktisesti PSOE:ta oikeistoa vastaan kuin Sanna Marin konsanaan.
Espanjassa on eletty lähes vuosi ilman hallitusta, mutta nyt…
Ilmoitus ennenaikaisista vaaleista perustuu Espanjan poliittisen kartan muutoksiin eurokriisin jälkeen. PP:n nousu (+8,8 %-yksikköä) perustui liberaalioikeistolaisen Ciudadanos-puolueen romahtamiseen (-7,8 %-yksikköä) pois poliittiselta kartalta. PP:n kannatus ei kuitenkaan riitä yksin hallitsemaan, vaan se tarvii tuekseen laitaoikeistolaisen Voxin.
Akatemiatutkija Timo Miettin arvioi Espanjan vaalitulosta
Espanjan pääministeri Pedro Sánchez ilmoitti eilen heinäkuun 23. päivä järjestettävistä ennenaikaisista parlamenttivaaleista, jotka oli aiemmin tarkoitus pitää vasta joulukuussa.
Espanjalaiset äänestävät tänään aikaistetuissa parlamenttivaaleissa.
Sinkkosen mukaan EU-politiikka ei ole yleensä ollut isossa roolissa Espanjan vaaleissa. Espanja on pääosin hyvin EU-myönteinen, vaikka Podemosin riveissä onkin ollut EU-kriittisyyttä. Puolue ei silti aja eroa EU:sta.
Espanjalaiset äänestävät tänään aikaistetuissa parlamenttivaaleissa.
Espanjan senaatti päätti perjantaina äänin 214–47, että Katalonian itsehallintoon puuttumisen mahdollistava perustuslain artikla 155 otetaan käyttöön. Vain hetkeä ennen senaatin päätöstä Katalonian alueparlamentti oli hyväksynyt alueen yksipuolisen itsenäistymisjulistuksen.
Espanjalaiset äänestävät tänään aikaistetuissa parlamenttivaaleissa.
Espanja äänesti vaaleissa kolme päivää Britannian EU-kansanäänestyksen jälkeen. Joidenkin arvioiden mukaan brexit-äänestystä seurannut epävarmuus ja markkinasekasorto pelästyttivät äänestäjät, mikä näkyi vakauden kaipuuna ja Podemosin ennakoitua huonompana menestyksenä. Puolueesta oli povattu suurinta vasemmistoryhmää.
Espanjalaiset äänestävät tänään aikaistetuissa parlamenttivaaleissa.
heinäkuun alussa haastavassa tilanteessa. Venäjän hyökkäyssodan yhä jatkuessa Ukrainassa oli selvää, että hyökkäyksen seurauksiin vastaaminen yhtenäisenä EU:na tulee olemaan myös Espanjan puheenjohtajakauden keskiössä. 12. pakotepaketista saavutettu sopu joulukuussa oli tärkeä signaali EU:n yhtenäisyydestä ja siitä, että EU on valmis jatkamaan uusien pakotteiden asettamista niin pitkään kuin Venäjän hyökkäys jatkuu. Ukrainan EU-jäsenyys on askelta lähempänä joulukuun Eurooppa-neuvoston päätettyä avata liittymisneuvottelut Ukrainan ja Moldovan tasavallan kanssa. Vaikka edessä on vuosien pitkät neuvottelut, on kyseessä merkittävä saavutus joka antaa selkeän signaalin paitsi Kiovaan, myös Moskovaan. Osa Espanjan kauden muistakin prioriteeteista on selkeästi ollut geopoliittisen tilanteen muovaamia. Brysselissä keskustelua on käyty erityisesti Euroopan kyvystä selvitä sitä kohdanneista haasteista ja strateginen autonomia on ollut yksi Espanjan puheenjohtajakauden kantavia teemoja. Maa on monilta osin Suomen kanssa saman mielinen siinä, että strategisen autonomian saavuttamisen on nojattava myös vahvaan ulkoiseen ulottuvuuteen, esimerkiksi kauppapolitiikan hyödyntämiseen ja strategisten kumppanuuksien rakentamiseen EU:n ulkopuolisten maiden kanssa.