TOP 10: Legendaarisimmat pelinumerot


Etelä-Amerikan mestaruusturnaus pelataan nykyisin neljän vuoden välein aina MM-kisojen jälkeisenä vuonna. Kilpailu on järjestetty virallisesti vuodesta 1916 alkaen ja epävirallisesti jo vuonna 1910. Se on maailman vanhin edelleen järjestettävä kansainvälinen jalkapallokilpailu. Vuodesta 1993 alkaen kilpailuun on kutsuttu myös Etelä-Amerikan ulkopuolisia joukkueita kuten Yhdysvallat ja Meksiko. Eniten voittoja on Uruguaylla (15) ja Argentiinalla (14).


jalkapallo on ollut vuodesta , poikkeuksena . Koska ammattilaispelaajat eivät saaneet osallistua kilpailuun, Itä-Euroopan maat voittivat kaikki mestaruudet vuosien 1952–1980 välillä. Vuoden kisoista alkaen myös ammattilaisten osallistuminen on sallittu. tehtiin sääntömuutos, jonka mukaan joukkueissa sai olla korkeintaan kolme yli 23-vuotiasta pelaajaa.

Merkittävin kansainvälinen jalkapallokilpailu ja maailman seuratuin urheilutapahtuma on , jotka FIFA järjestää neljän vuoden välein. Kilpailua edeltävät alueelliset alkukarsinnat, joiden parhaat pääsevät varsinaiseen lopputurnaukseen. Nykyään lopputurnaukseen osallistuu 32 maata kerrallaan, vuoteen 1998 asti 24, ja vuoteen 1978 asti 16 muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta. Seuraava miesten MM-jalkapallon lopputurnaus järjestetään .

Ohjeistus uudelle pelaajalle/ jalkapalloa aloittelevalle

on pelattu jalkapalloa vuodesta 1951 alkaen. Nykyisin kilpailuun saavat osallistua alle 21-vuotiaat pelaajat. Argentiinalla on eniten kultamitaleja.

Jalkapallolla on ollut vaikeuksia juurtua Yhdysvaltoihin. Siellä peli on tunnettu nimellä soccer, kun jalkapallo-nimitys on varattu maan toiselle kansallispelille, perustuvalle . Jalkapalloa yritettiin toisen maailmansodan jälkeen ensi kerran toden teolla tuoda Amerikkaan 1970-luvulla, jolloin vetoavulla aloitettiin jalkapallon ammattilaisliiga eli NASL. Liigassa tehtiin amerikkalaista yleisöä ajatellen eräitä sääntömuutoksia: pelikello pysäytettiin katkojen ajaksi ja paitsio määriteltiin erillisen paitsiolinjan avulla. Sittemmin myös Yhdysvalloissa on siirrytty käyttämään tavallisia jalkapallon sääntöjä. Jalkapalloa yritettiin saada suositummaksi Yhdysvalloissa kesällä 2007, kun siirtyi riveihin. Siirto herätti hetkellisen buumin Yhdysvalloissa, mutta jo seuraavana vuonna katsojamäärät olivat kääntyneet laskuun.

Joukkue oli jonkin verran muuttunut, Jouni Gröndahl oli luopunut jääkiekosta jalkapallon hyväksi. Esko Pekkalainen aikoi jäädä kokonaan valmentajan tehtäviin ja oli alkukauden syrjässä. Keijo Airala lunasti paikan puolustajana. Mestaruussarjaa oli täksi kaudeksi uudistettu siirtymällä entisestä kahden lohkon systeemistä kymmenen joukkueen kaksinkertaiseen sarjaan. Sarja alkoi turkulaisten osalta huonosti neljällä tappiolla, mutta jatkossa tahti parani ja lopullinen sijoitus oli viides. Vaikka menestys ei ollut huippuluokkaa, oli yleisön kiinnostus jatkuvasti kasvanut. TPS – Lukko –ottelua yritti seurata peräti 5396 katselijaa. TPS oli sarjassa neljäs.

Suomi siirtyi vuonna 1938 pelaamaan kotiottelunsa varten rakennetulle Olympiastadionille. Stadionin avajaisia vietettiin 12. kesäkuuta 1938, ja Suomi pelasi ensimmäisen maaottelunsa Olympiastadionilla 4. heinäkuuta (Ruotsi 2–4). Jalkapallomaajoukkue pelasi vuosina 1938–1971 yhtä ottelua lukuun ottamatta kaikki kotiottelunsa Helsingissä Olympiastadionilla. Vuodesta 1972 alkaen maaotteluita alettiin pelata myös muilla paikkakunnilla. Suurin yleisömäärä nähtiin 31. toukokuuta 1989 pelatussa karsintaottelussa Suomi– (0–1), kun ottelua saapui seuraamaan 46 217 katsojaa. Maajoukkue ei pelannut kotiotteluita Olympiastadionilla vuosina 1993 ja 2004 stadionin remonttien vuoksi. Suomi pelasi viimeisen kotiottelun vanhalla Olympiastadionilla 11. lokakuuta 2015 ( 1–1). Stadion suljettiin vuonna 2016 peruskorjauksen ja uudistamisen ajaksi. Uusi Olympiastadion avattiin elokuussa 2020, ja maajoukkue palasi pelaamaan kotiottelunsa Stadionille 3. syyskuuta 2020 ( 0–1). vuoksi ottelu pelattiin ilman yleisöä. Suomi on pelannut Olympiastadionilla yhteensä 211 kotiottelua ja kaikki jalkapallomaajoukkueen kymmenen suurinta yleisömäärää ovat Stadionilta.


Valioliiga: Kukaan ei halua ysipaitaa – ”Se on kirottu!”

ZZ, Zizou, rakkaalla lapsella on monta nimeä. Ja paljon rakkaita muistoja kaikille jalkapallon ystäville myös Zidane tarjosi omalla huikealla urallaan. Cannesin kasvatti voitti urallaan kaiken mahdollisen maailmanmestaruudesta Mestarien liigaan. Satumaisen taitava keskikenttäpelaaja nousi huipulle Bordeauxissa, kehittyi supertähdeksi Juventuksessa ja nousi ikuiseksi legendaksi Real Madridin valkopaitojen riveissä. Fyysisesti keskinkertainen Zidane kompensoi heikkouksiaan täydellisellä peliälyllä ja uskomattomalla tekniikallaan. Hän ratkaisi useita isoja matseja henkilökohtaisella taidollaan, mutta ennen kaikkea teki kanssapelaajistaan aina parempia. Zizou oli myös tuittupäinen taiteilijassielu ja hän lopetti uransa ikimuistettavalla tavalla puskemalla MM-finaalissa Italian pahaa poikaa Marco Materazzia rintaan punaisen kortin arvoisesti. Zidane oli aina äärimmäisen älykäs pelaaja, eikä ole suuri ihme, että hänestä kehittyi nopeasti pelaajauran loppumisen jälkeen huippuvalmentaja. Lyhyen päävalmentajauransa aikana Zizou on jo ehtinyt voittamaan Mestarien liigan kahteen otteeseen ja hän onkin jalkapallohistorian seitsemän henkilö, joka on juhlinut sitä suurinta ja kauneinta niin pelaajana kuin valmentajana.

Brittilehti listasi oudoimmat futisnumerot

Michel Platini on pilannut maineensa sotkeutumalla syvälle huippujalkapallon korruptioverkostoon. Huippu-uran jälkeiset asiat eivät kuitenkaan poista sitä tosiseikkaa, että piskuinen 177-senttinen Nancyn kasvatti on yksi kaikkien aikojen parhaista jalkapalloilijoista. Platini teki läpimurtonsa Saint Etiennen riveissä johdattamalla perinteikkään ranskalaisseuran sen toistaiseksi viimeisimpään Ranskan liigan mestaruuteen. Todelliseksi supertähdeksi Platini kuitenkin nousi Juventuksen riveissä 1980-luvun alkupuolella. Hänen ja Diego Maradonan välinen kaksinkamppailu Serie A:n parhaan pelaajan tittelistä on kirkkaana monen hieman varttuneemman jalkapallokannattajan mielessä. Platini teki Juventuksessa hurjia maalimääriä, mutta vielä paremmin hänet tunnettiin pelinrakentajana ja moni pitääkin ranskalaista yhä kaikkien aikojen parhaana syöttelijänä. Myös Platinin potkutekniikka oli jotain ennennäkemätöntä ja hän onkin yksi Serie A:n historian eniten vapaapotkumaaleja tehneistä pelaajista.

Arvaatko millä pelinumerolla on tehty eniten maaleja MM-kisoissa?

Miksi sitten pelaaja valitsee alussa tietyn numeron? Vai pystyykö pelaaja yleensäkään itse vaikuttamaan oman pelinumeroonsa? Kaikki eivät tietenkään pysty vaikuttamaan, minkä numeron saavat. Eivät kaikki voi pelata Teemu Selänteen numerolla 8 tai Kaapo Kakon numerolla 24. Usein pelaaja aloittaessaan pelaamaan saa jonkin numeron ja siitä tulee oma numero, johon sitten jotenkin samaistuu ja haluaa sillä pelata aina. Jotkut tietenkin pystyvät valitsemaan numeronsa ja yleensä valitaan oman idolinsa numero, jonkun tunnetun jääkiekkoilijan tai jalkapalloilijan numero tai vaikka sama numero, jolla oma isä tai äiti pelaa tai on pelanut.