Ranskan presidentinvaalit 2022: tässä ovat kärkiehdokkaat
Kolmanneksi suosituin ehdokas viimeisimmissä gallupeissa on laitavasemmiston Jean-Luc Melenchon. Ranskan perinteiset suuret puolueet, keskustaoikeistolainen Les Republicains ja sosialistit kärsivät viime presidentinvaaleissa rökäletappiot, eikä niiden ehdokkailla ole nytkään asiaa toiselle kierrokselle. Myös viime vuoden puolella paljon huomiota saanut äärioikeistolainen tv-toimittaja Eric Zemmour on menettänyt kannatustaan.
Nationalistisen Le Penin valinta presidentiksi olisi kansainvälisessä politiikassa shokki, joka mullistaisi muun muassa Ranskan EU-politiikkaa. Vaikutuksiltaan sitä voisi verrata Britannian brexit-kansanäänestykseen sekä Donald Trumpin valintaan Yhdysvaltain presidentiksi.
Vihervasemmiston Uusi kansanrintama (NFP) on Ranskan yllätysvoittaja ja koalitio sai 188 paikkaa 577-jäsenisestä parlamentista. Presidentti Emmanuel Macronin Ensemble-ryhmä sai 161 paikkaa ja maahanmuuttokriittinen Kansallinen liittouma (RN) 142 paikkaa.
Emmanuel Macron voitti Ranskan presidentinvaalit
Macron on presidenttikautenaan yrittänyt ottaa johtavaa roolia Euroopassa, viimeksi . Kansallista liittoumaa ja myös vasemmistoblokkiin kuuluvan lannistumaton Ranska -puolueen Jean-Luc Mélenchonia on puolestaan arvosteltu liian Venäjään. Ranskan uuden hallituksen linjalla ja sen kotimaisilla tukijoilla voi olla vaikutusta myös Euroopan halukkuuteen tukea Ukrainaan edelleen jatkuvassa sodassa.
Ranskassa presidentinvaalien toisen kierroksen äänestys on alkanut. Vastakkain ovat istuva presidentti ja äärioikeiston , jotka saivat vaalien ensimmäisellä kierroksella eniten ääniä.
Istuva presidentti Emmanuel Macron, 44, hakee vaaleissa toista virkakautta. Hän olisi ensimmäinen toiselle kaudelle yltänyt Ranskan presidentti sitten vuoden 2002, jolloin Jacques Chirac voitti vaalit istuvana presidenttinä.
Macronin odotetaan kuitenkin pysyvän virassaan huhtikuussa 2027 pidettäviin presidentinvaaleihin asti.Ranskassa jännitteet ovat lisääntyneet sen jälkeen, kun Kansallinen liittouma nousi voittajaksi ensimmäisellä äänestyskierroksella.
Ranskan presidentinvaalit Archives
Kävi miten kävi, todennäköistä on, että äärioikeisto kasvattaa entisestään kannatustaan. Tämä nostanee entisestään Marine Le Penin osakkeita vuoden 2027 presidentinvaaleissa, joissa Macron ei enää voi olla ehdolla. Voisiko Ranska äänestää itselleen vuonna 2027 äärioikeistolaisen presidentin?
Ranskan presidentinvaalit 2017
Ranskan presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella äänestysaktiivisuus on jäämässä tuntuvasti alhaisemmaksi kuin edellisissä vaaleissa vuonna 2017.
Macron voitti Ranskan presidentinvaalit
Macron vetosi antamassa haastattelussaan, että ranskalaiset lähtisivät uurnille. Muistissa on vielä, kuinka gallup-into johti harhaan vuonna 2016 brexit-äänestyksessä Britanniassa tai Yhdysvaltojen presidentinvaaleissa, kun Donald Trump voitti.
Ranskan presidentinvaalit: Macron jatkokaudelle
Ranskan istuva presidentti Emmanuel Macron ja äärioikeiston Marine Le Pen ovat menossa toiselle kierrokselle Ranskan presidentinvaaleissa. Ranskan
Presidentinvaalin ennakkoäänestys Ranskassa 2024, toinen kierros
Kesän vaalien jälkeen Macron joutui nimittämään pääministerin muusta kuin omasta puolueestaan. Presidentin ja pääministerin nimeäminen kahdesta eri poliittisesta liikkeestä – niin kutsuttu cohabitation – on Ranskassa harvinaista, mutta ei kuitenkaan . Nykyinen poliittinen maisema on kuitenkin aiempaa pirstaleisempi.
Macron ja Ranskan presidentinvaalit 2022, Kolumni Helena Petäistö
Ensinnäkin, itsestäänselvyys: Macron haluaa voittaa Ranskan tulevat presidentinvaalit, ja ”Euroopan pelastajana” oleminen antaisi hänelle jotakin, jolla hän voisi kehuskella.
Istuva presidentti Emmanuel Macron voitti Ranskan presidentinvaalit
Macronin kannatus nousi selvästi heti Ukrainan sodan alettua, mutta sen jälkeen asetelma on tasoittunut. Ranskan presidentinvaalien ratkaiseva toinen kierros järjestetään 24. huhtikuuta.