Bonus tarkoittaa vakuutusmaksusta annettavaa alennusta.
”Jos asiakas esimerkiksi siirtää Folksamille kolmen auton vakuutukset toisesta vakuutusyhtiöstä, tarkistamme, mihin bonukseen asiakas on meidän bonussääntöjemme perusteella oikeutettu. Kun bonusprosentti on muodostettu vahinkohistorian perusteella, tämä prosentti annetaan kaikkiin kolmeen autoon.”
”Ensimmäisen vakuutuskauden jälkeen bonus kuitenkin nousee ja laskee ajoneuvokohtaisesti sen perusteella, montako päivää auto on ollut käytössä ja onko vakuutuksesta korvattu vahinkoa kauden aikana”, Teresa Johansson lisää.
Jokaisella vakuutusyhtiöllä on omat säännöt bonuksen muodostumisesta, joten edellisessä vakuutusyhtiössä olleen vakuutuksen bonus voi olla erilainen. Bonus on henkilökohtainen eikä sitä voi siirtää ajoneuvolta tai henkilöltä toiselle. Uusi vakuutus, jossa ei ole huomioitu aikaisempaa vahinkohistoriaa, sijoitetaan luokkaan 6, jossa alennus on 40 prosenttia.
Kaskon bonus alentaa vakuutuksen hintaa.
Bonusta kertyy, jos ajoneuvo on ollut vakuutuskaudella (yleensä vuoden) käytössä vähintään 120 päivää (moottoripyörä 90 päivää) eikä vakuutuksesta ole sinä aikana maksettu korvauksia. Liikennevakuutuslain muuttumisen myötä bonusta ei ole enää voinut siirtää henkilöltä toiselle. Olemme kuitenkin antaneet asiakkaillemme vuoden 2017 siirtymäaikaa bonusten siirtoa varten. 1.1.2018 alkaen bonuksia ei kuitenkaan voi enää siirtää henkilöltä toiselle.
Auton vakuutuksella voidaan hyödyntää vakuutuksenottajan autojen historiatiedot ja vastaavasti moottoripyörän vakuutuksella moottoripyörien historiatiedot. Bonusta ei siis voi siirtää toiselle ajoneuvotyypille.
”Bonusjärjestelmissä on eroja esimerkiksi siinä, montako vahingotonta vuotta oikeuttaa maksimibonukseen ja milloin bonusturva astuu voimaan. Tämän takia eri yhtiöiden antamissa bonusprosenteissa voi olla isojakin eroja. Moni asiakas yllättyy siitä, ettei uudessa vakuutusyhtiössä välttämättä saakaan samaa bonusta kuin vanhassa yhtiössä.”
Bonusprosentti muodostuu vakuutus- ja vahinkohistoriatietojen perusteella, ja jos vakuutuksenottajalla ei ole vahinkohistoriaa, hän on oikeutettu lähtöbonukseen.
Liikennevakuutuksen maksimibonus on 80 %.
”Vakuutusbonukset ovat olleet henkilökohtaisia sen jälkeen, kun laki uudistui vuonna 2017. Bonusprosentti muodostuu vakuutuksenottajan henkilökohtaisen vahinkohistorian mukaan, ja vakuutusyhtiöillä on omat järjestelmänsä, joiden mukaan bonusprosentti lasketaan”, vakuutusasiantuntija Hanna Salo FINEn Vakuutus- ja rahoitusneuvonnasta kertoo.
Bonus säilyy 5 vuotta vakuutuksen päättymisvuoden jälkeen.
”On siis huomioitava, että vaikka vahinkohistoria on kaikkien vakuutusyhtiöiden käytettävissä, yhtiöt soveltavat omia bonussääntöjään sen tulkitsemiseksi. Bonussäännöt löytyvät aina vakuutusyhtiön liikennevakuutusehdoista”, Folksamin tuotevastaava Teresa Johansson kertoo.
Bonus säilyy 5 vuotta vakuutuksen päättymisvuoden jälkeen
Liikennevakuutuslaki uudistus oli Hanna Salon mukaan vireillä jo vuodesta 2004. Uudistuksen jälkeen vakuutusyhtiöillä on enemmän vapauksia määritellä omat bonusjärjestelmänsä, ja yhtiöiden tarjoamien bonusten välillä voi olla suuriakin eroja. Laki ei enää määrää lähtöbonuksille ja maksimibonuksille rajoja, ja vakuutusyhtiöt voivat päättää itse myös vahingottomien vuosien bonuskertymistä.
Pappa- eikä minkään muunkaan mopon vakuutus ole bonusoikeudellinen.
Saat liikennevakuutuksen maksusta alennusta vahingottomien vuosien ja vakuutusajan perusteella. Suurimmillaan alennus voi olla 83 prosenttia. Bonus ja vahinkohistoriatiedot ovat käytössä vain autoilla ja moottoripyörillä (pois lukien museoajoneuvot).
Pohjolassa minulla oli liikennevakuutus 5% bonus ja If tarjosi 35%.
Esimerkiksi lähtöbonus vaihtelee 0–40 prosentin välillä vakuutusyhtiöstä riippuen. Osalla vakuutusyhtiöistä on nyt käytössä myös bonusturva, jonka mukaan yksi vahinko ei vielä vaikuta bonuksiin.
[PDF] Liikennevakuutusten bonusjärjestelmät
Liikennevakuutus on lakisääteinen elikä pakollinen vakuutus ajoneuvoille. Vanhemmille ajoneuvoille voit ostaa myös halutessasi pelkän liikennevakuutuksen. Liikennevakuutus kattaa kaikki liikenteessä aiheuttamasi henkilö- ja omaisuusvahingot. Liikennevakuutuksen bonukset lähtevät lähtökohtaisesta 0 – 20 % yksityishenkilöillä ja yritysten osalta vakuutusyhtiöillä on mahdollisuus antaa bonus vapaasti.