Välillä pitkä kiekko vihelletään vanhan säännön mukaan


Uuden tulkinnan mukaan pitkää kiekkoa sen sijaan ei vihelletä, mikäli hyökkäävän joukkueen pelaaja on kiekonkilvoittelutilanteessa puolustavaa pelaajaa edellä hyökkäyspään aloituspisteen kohdalla. Pitkän kiekon viheltämisessä linjatuomareiden vastuu kasvaa olennaisesti.


Aikalisää ei myönnetä puolustavalle joukkueelle pitkän jälkeen, maalivahdin aiheutettua pelikatkon keskiviivan takaa laukaistun kiekon sulkemisella tai puolustavan pelaajan vahingossa siirrettyä maalin pois paikaltaan aiheuttaen pelikatkon.

Jääkiekossa maali lasketaan silloin, kun hyökkäävä joukkue saa kiekon sääntöjen mukaisesti vastustajan maaliin. Maalia ei hyväksytä, jos se on tehty paitsiossa tai pitkästä kiekosta. Lisäksi sääntöihin on kirjattu monia muita tilanteita, joissa maalia ei voida hyväksyä.

KHL:ssa muuttuu myös pitkän kiekon sääntö

Laitataklauksesta, selästä taklaamisesta ja päähän kohdistuvista taklauksista tuomitaan erotuomarin harkinnan mukaan iso rangaistus ja automaattinen pelirangaistus käytöksestä tai ottelurangaistus. Jos vastustaja loukkaantuu, tuomitaan ottelurangaistus (25 min).

Ennen pitkä kiekko vihellettiin automaattisesti, kun puolustavan joukkueen pelaaja löi kiekon omalta kenttäpuoliskoltaan toisen joukkueen päätyalueelle siten, että kiekko ei koskettanut matkallaan muihin pelaajiin tai heidän mailoihinsa.

Kansainvälisen jääkiekkoliiton Iihf:n sääntökirjaan tehtiin tälle kaudelle paljon muutoksia ja lisäyksiä, joista suuri osa tulee käyttöön myös Liigassa. Joukossa on muutamia oleellisia, katsomoon asti useita kertoja ottelussa näkyviä uudistuksia, ja pitkä liuta pienempiä, näkymättömäksi jääviä tuunauksia.

Ison rangaistuksen suuruus on 5 min (tehokas peliaika). Ison rangaistuksen ( 5 min ) saanut pelaaja saa automaattisesti pelirangaistuksen ja hänet poistetaan ottelusta loppuajaksi. Ottelurangaistuksen saanut pelaaja poistetaan ottelusta. Ottelurangaistus aiheuttaa myös 5 minuutin vajaalukuisuuden. Joukkue pelaa 5 minuutin ajan vajaalukuisena, mutta rangaistusaitioon ei laiteta sijaista kärsimään rangaistusta. Kun 5 min. rangaistus on kulunut loppuun, laittaa rangaistun pelaajan joukkue korvaavan pelaajan kentälle. Jos pelaaja saa ison rangaistuksen tai pelirangaistuksen, on hän automaattisesti pelikiellossa yhden ottelun ajan. Ottelurangaistuksen saanut pelaaja on automaattisesti pelikiellossa kunnes sarjan kurinpitoelin on tehnyt asiassa päätöksen.


Pitkän kiekon ja paitsion pitkä historia

Tuomarit voivat jatkossa viheltää niin sanotun hybridi pitkän. Tällöin linjatuomarilla on mahdollisuus jättää pitkä kiekko viheltämättä, mikäli hyökkäävällä pelaajalla on mahdollisuus ehtiä kiekkoon ennen puolustavaa pelaajaa.

Myös pitkästä kiekosta on nähty muutama eri versio

Laitataklauksesta, selästä taklaamisesta ja päähän kohdistuvista taklauksista tuomitaan erotuomarin harkinnan mukaan iso rangaistus ja automaattinen pelirangaistus käytöksestä tai ottelurangaistus. Jos vastustaja loukkaantuu, tuomitaan ottelurangaistus (25 min).

Mitä tarkoittaa SM-liigan uusi hybridipitkä

E-juniorien sarjoissa otetaan ensi kaudella käyttöön uusi erityissääntö, jonka myötä alivoimalla tehty pitkä kiekko johtaa vihellykseen ja aloitukseen pitkän kiekon tehneen joukkueen puolustusalueella. Myöskään pelaajien vaihtaminen ei ole sallittua pitkän kiekon tehneelle joukkueelle.

Nyt haukankatseelle tulee käyttöä myös pitkä kiekko –tilanteissa

– Linjatuomarit joutuvat hybridipitkän myötä hommiin, mikä on todella hyvä asia. He pääsevät taas kiinni töihin. Neljän tuomarin järjestelmässä on vähän ollut sitä, että linjurit vain tiputtelevat kiekkoja sekä viheltävät paitsiot ja pitkät pois. Nyt kaverit joutuvat luistelemaan ja pääsevät peliin mukaan.

Samalla vaaditaan entistä lujempaa luistelukuntoa

Säännöissä painotetaan enemmän tekoa kuin seurausta. Loukkaantuminen ei enää ole määräävä tekijä isoa rangaistusta arvioitaessa. Vastustajan piittaamaton vaarantaminen avainasemassa, ei ainoastaan loukkaantuminen.
Uusi sääntö: Myöhästynyt taklaus. Kun kiekko on selkeästi ammuttu/syötetty pois, vastustajaa ei voi taklata, etenkin jos pelaaja on haavoittuvassa asemassa ja taklaajalla on mahdollisuus jättää taklaamatta.
Maalia ei hyväksytä, jos se tehdään luistimella tarkoituksellisesti ohjaten. Ainoastaan tahaton kimmoke on sallittu.
Kuka tahansa voi ampua rankkarin, ei siis enää ainoastaan rikottu pelaaja.
Maalivahti ei saa peittää kiekkoa ilman vastustajan painetta.
Maalialue pienenee.
Pelaajalle, joka syöksyy kiekkoa kuljettavan vastustajan jalkoihin pelaten ensin kiekon poisja sen jälkeen kaataen vastustajan, tuomitaan joka tapauksessa 2 min kampituksesta.
Laitataklauksesta tuomitaan jatkossa vähintään 2+10 min.
Pitkän jälkeisen aloituksen tahallisesta rikkomisesta seuraa varoituksen jälkeen rangaistus.
Teknologian käyttö pelaajapenkillä on sallittua valmennustarkoituksiin (ts. seuranta ja tilastointi), mutta sitä ei saa käyttää millään tavoin yritykseen vaikuttaa tuomariston päätöksiin.

Ihan kohta kiekko tippuu jäähän ja Suomen pelit alkavat

Lisäksi kansallinen sääntömuutos: Erityissäännöt E-juniorien sarjoissa: Alivoimalla tehty pitkä kiekko vihelletään ja aloitus suoritetaan pitkän kiekon tehneen joukkueen puolustusalueelta. Pelaajien vaihtaminen on sallittu pelikatkolla.