Onko jalkapallo-otteluille muuta peliaikaa kuin 90 minuuttia
Kun Markku Nurmi katsoit aiheelliseksi kommentoinnin, niin miksi et ottanut, vaikka tällä väärällä foorumilla, kantaa blogini oleelliseen asiaan: jalkapallon peliajan kestoon?
Peliajan tarkennus olis ok. Jalkapallon pitäisi olla nimensä mukaisesti jalkapalloa. Kun vastustajaa yritetään estää käsin – joka on aina tahallista – niin keltainen kortti automaattisesti ja rangaistusalueella punainen kortti.
Jalkapallomarkkinoilla vallitsee hypoteesi pelaajan markkina-arvon nostamisesta säännöllisellä peliajalla (=kokemus aikuisten jalkapallosta), joka konkretisoituisi kansainvälisiin siirtoihin/siirtokorvauksiin.
Jalkapallo, Peliaika päättyy klo 15:58
Jalkapalloa olisi syytä muutenkin kehittää hieman nykyaikaisempaan suuntaan. Vaikka sääntöjen pysyvyys onkin lajin yksi hienouksista, niin joitain muutoksia tulisi tehdä. Yksi olisi nimenomaisesti peliajan määrittäminen kiinteäksi.
Ei taida missään muussa palloilulajissa olla jalkapallon kaltaista tuntematonta kokonaispeliaikaa? Peli päättyy niissä heti kun peliaika tulee täyteen. Jopa summerin soitolla. Näin pitäisi ehdottomasti menetellä myös futiksessa. Muutetaan sitten vaikka peliaika 2×50 minuuttiin, niin pelaajat saavat sen lisäkymmenminuuttisen paikkailla pelikatkoilla haavojaan.
Kirjoitin parisen vuotta sitten oheisen blogin jalkapallon käsittämättömästä peliajasta otsikolla "Lisäajan lisäaikaa jalkapallossa!?". Tuomarin antaman jatketun lisäajan älyttömyys tuli karmealla tavalla esiin eilisessä Suomen karsintapelissä Islantia vastaan. Peli jatkui ja jatkui, eikä pelaajilla ja katsojilla ollut mitään tietoa kauanko jatketaan. Oliko edes tuomarilla? Lisäaikaa pelattiin lopulta kaikkinensa seitsemän minuuttia!?
Peli on jaettu neljään neljännekseen, joista jokainen kestää 12 minuuttia. Kaksi ensimmäistä neljännestä muodostavat ensimmäisen puoliajan ja kaksi viimeistä vastaavasti toisen puoliajan. Puoliajalla, siis toisen ja kolmannen neljänneksen välissä, pidetään hieman pitempi tauko, yleensä 15 minuuttia. Ensimmäisen ja kolmannen neljänneksen jälkeen on vain lyhyet tauot joiden aikana joukkueet vaihtavat kenttäpäätyjä. Puolenvaihdon jälkeen peliä jatketaan samasta tilanteesta mihin se jäi neljänneksen loppuessa, puoliajan jälkeen peli aloitetaan uudestaan aloituspotkulla. Amerikkalaisessa jalkapallossa peliaika menee poikki epäonistuneen heiton tai sivurajan ylityksen seurauksena ja lähtee uudestaan käyntiin tuomarin vihellyksestä.
Kaikki mitä sinun tulee tietää jalkapallo-ottelun kestosta
Peliaika Suomessa amerikkalaisessa jalkapallossa käytetään 4 x 12 minuutin peliaikaa. Kekseliäästi kutakin 12 minuutin erää kutsutaan neljännekseksi. Joka neljänneksen jälkeen vaihdetaan puolia ja toisen ja kolmannen neljänneksen välissä pidetään tauko. Pelikellon kulku on muista lajeista täysin poikkeava ja säännöt tarjoavat huikeita mahdollisuuksia sekä peliajan nopeaan kuluttamiseen että sen pitkittämiseen. Pääsääntöisesti peliaika on suoraa. Kello pysähtyy, kun pallonkantaja menee yli sivurajan tai heittoyritys epäonnistuu ja pallo putoaa maahan. Luonnollisesti ottamalla aikalisän kello voidaan myös pysäyttää.
Kekseliäästi kutakin 12 minuutin erää kutsutaan neljännekseksi
Jalkapallo-ottelussa peliaika on yleensä kaksi puoliskoa, joista kumpikin kestää 45 minuuttia. Tauko pidetään puoliajalla, ja tarvittaessa ottelua voidaan jatkaa lisäajalla, jos tasapeli ei riitä.
[PDF] kaikki Pelaa -säännöt tiivistettynä pelinohjaajille
Palloa myös potkitaan Jos eteneminen ei onnistu ja yrityksiä on jo käytetty kolme, käyttää hyökkäävä joukkue yleensä viimeisen yrityksensä pallon potkaisemiseen mahdollisimman kauas vastustajan suuntaan. Tätä kutsutaan puntiksi tai punttaukseksi, virallisesti lentopotkuksi. Potkaisija ottaa vastaan sentterin aloitussyötön ja potkaisee pallon käsistään kuin perinteisen jalkapallon maalivahti. Jos ollaan lähellä vastustajan maalialuetta eikä punttaamalla saavuteta mainittavaa etua ja pisteiden teko tuntuu houkuttelevammalta, neljäs yritys saatetaan käyttää sekin etenemisyritykseen tai potkumaalin yrittämiseen, mutta siitä lisää tuonnempana.
Näin päästään eroon jalkapallon ongelmakohdista
Veikkausliigassa ja Ykkösliigassa järjestetään vuosittain SK- ja OK-kilpailut, jossa palkitaan rahapalkinnoilla molemmissa sarjoissa laskennallisesti eniten peliaikaa SK-pelaajille ja OK-pelaajille tarjonneet seurat. Kilpailun tavoitteena on kannustaa seuroja suomalaisen jalkapallon strategian mukaisesti omien ja/tai kotimaisten pelaajien käyttöön pääsarjoissa. Veikkausliigassa järjestetään lisäksi vuosittain Fair Play-kilpailu, jossa palkitaan kolme kauden Fair Play-henkisintä joukkuetta.
[PDF] jalkapallon alueellinen kilpailutoiminta länsi 2022
Tämän vuoden tapahtuma jatkaa edelleen suomalaisen jalkapalloperheen yhteisöllisyyden rakentamista ja pääteemana on ”Pelaajia kansainväliselle huipulle”. Tapahtuman alateemat ovat johdettu suomalaisen jalkapallon ja futsalin strategiasta 2025-2028. Yhteistä keskustelua käydään seuraavista aiheista: pelaajan markkina-arvon kasvattaminen, peliaika osana pelaajien kehittämistä, voittamisen kulttuuri ja harjoittelumäärät sekä laatu pelaajan kehittämisen perustana.