kaupunkien kellonajat ja aikaerot Suomeen
Tivoli on auki huhtikuun puolesta välistä syyskuun loppuun sekä lisäksi Tivolissa vietetään erityistä joulusesonkia. Huom! Alla olevat aukioloajat ja hinnat ovat vuodelta 2005. Kööpenhaminassa on myös toinen huvipuisto, Bakken, joka on paikallisten suosikki (kts. Lisää kivaa koko perheelle).
Ajan käsite on universaali ja välttämätön jokapäiväisessä elämässämme. Sen avulla voimme suunnitella toimintaamme ja synkronoida toimintamme muiden kanssa. Aika ei kuitenkaan ole absoluuttinen käsite; se vaihtelee eri alueilla johtuen sellaisista tekijöistä kuin aikavyöhykkeet ja kesäaika. Tässä artikkelissa tutkimme Tanskan aikaa tarjoamalla taustatietoja, olennaista dataa ja asiantuntijoiden näkökulmia tästä aiheesta.
Suomessa irtisanomisaika riippuu työsuhteen kestosta. Esimerkiksi kolmen vuoden työsuhteen jälkeen irtisanomisaika on yksi kuukausi ja kymmenen vuoden jälkeen neljä kuukautta.
Sanan kellonaika käännös suomi-tanska
On kuitenkin tärkeää huomata, että Tanska noudattaa monien muiden maiden tavoin kesäaikaa (DST) tiettyinä vuodenaikoina. Kesäajan aikana kelloja siirretään tunnilla eteenpäin, jotta päivänvaloa hyödynnetään paremmin. Tämä säätö tapahtuu keväällä, yleensä maaliskuun lopussa, ja kellot asetetaan tuntia eteenpäin. Kesäajan päättyessä, yleensä lokakuun lopussa, kelloja siirretään tunnilla taaksepäin.
Meidän lähtö- ja paluupäivillemme asuntoauton laivaliput + 2 henkeä maksoivat menomatkalle 154,23 euroa ja paluumatkalle 237,28 euroa. Kyseessä oli tosiaan Finnlinesin reitti Naantali-Kapellskär-Naantali. Ruotsin läpi ajoa Malmöön tuli aika tarkkaan 700 kilometriä ja jos lasketaan tuolle matkalle hinta Ruotsin dieselin hinnan mukaan (kesäkuussa 2018 se oli 1,49 euroa/litra), maksoi polttoaine tuolta väliltä 104 euroa. Siihen vielä parisataa kilometriä Tanskan puolella ennen kuin olimme Saksassa eli noin 30 euroa lisää siitä pätkästä Ruotsin dieselin hinnalla laskettuna. Polttoaineen hinta tietenkin vaihtelee maittain ja asemittain ja kulutus luonnollisesti riippuu autosta, jolla ajetaan. Loppujen lopuksi polttoainekulut ovat usein tällaisilla automatkoilla melko pieni osuus matkan kokonaiskustannuksista, koska yöpymiseen ja syömiseen menee yleensä aika paljon rahaa. Tällä Ruotsi-reitillä Tanskan puolelle meneminen Juutinrauman siltaa + lauttalippu välille Rødbyhavn–Puttgarden maksoi 205,75 euroa (tämä oli yhdistelmälippu, joka oli jonkin verran edullisempi kuin kyseisten lippujen ostaminen erikseen). Kuten tästä jo voit laskea, Ruotsin ja Tanskan kautta ajamiseen uppoaa aika paljon muutakin rahaa kuin vain se laivalipun hinta, joka voi henkilöautolle olla vain satasen luokkaa. Kannattaa laittaa haaveissa oleva reitti Google Mapsiin, josta näkee sitten paljonko kilometrejä tulisi, ja siitä voi sitten nuo polttoainekulut laskea aika hyvin. Laivalippujen hintoja kannattaa vertailla eri yhtiöiden sivuilta, ne voivat vaihdella jonkin verran matkustuspäivistä riippuen (kesällä yleensä kalleinta).
Me oltiin 4 lapsen kanssa automatkalla Ruotsin kautta. Yövyimme ensin Öölannissa ja ajoimme rantatietä pitkin Ystadiin. Ystad oli fantastinen kaupunki, jossa Stonehengeä muistuttava nähtävyys jyrkällä rannikolla. Aivan mahtava paikka! Siitä suuntasimme Tanskaan. Ensin sukuloimaan Köpikseen ja sitten Legolandiin. Tämän jälkeen melko tiukalla aikataululla vietimme 2 vrk dyyneillä ja kävimme Skagenissa. Saksaan päin mentäessä yövyimme vielä Hvide-Sandessa aivan loistavassa kylpylässä dyynien äärellä. Tanskaan on nyt suunnitteilla dyyneille rennompi matka. Ne olivat upeita paikkoja. Saksan moottoritiellä jouduimme 9 tunnin ruuhkajonoon ja sen vuoksi jäi päivä Hampurissa näkemättä. Suuntana oli Berliini ja Puolan Leba, joka oli myös aivan upea paikka. Tultiin Baltian kautta takaisin.
Parhaiten eteläisimpään Pohjoismaahan pääsee matkustamaan lentäen. Useat lentoyhtiöt lentävät suoraan Kööpenhaminaan, jolloin matka-aika on vaivaiset puolitoista tuntia. Suomesta. Parhaimmillaan tarjoushaukka nappaa lennot 60–80 eurolla.
Tanskassa kello on tällä hetkellä tunti vähemmän kuin Suomessa
Saapumisaika Saksaanhan riippuu siitä, milloin lähdet Suomesta (ja montako pysähdystä matkalla teet) 🙂 Ja kuten sanottua, meillä säästyy tuo 10h ajamalla – tosin sen kummempia taukoja emme ennen Saksaa usein pitele.
Aikaero on niin pieni, että aikuinen tottuu siihen vuorokaudessa
Tästä päivästä lähtien nykyinen aika Tanskassa kesäaika huomioon ottaen riippuu vuodenajasta. Normaaliaikana Tanska seuraa Keski-Euroopan aikaa (CET) tai UTC+1:00. Kesäaikana Tanska noudattaa kuitenkin Keski-Euroopan kesäaikaa (CEST), joka on UTC+2:00.
Kööpenhaminassa kello on tällä hetkellä tunti vähemmän kuin Suomessa
Meille ajaminen ajamisen vuoksi ei ole se juttu, varsinkaan motarilla, joten ihan mielellään jätetään 900 kilsaa väliin, jos ei ole sinänsä aikomuksena pysähdellä matkalla minnekään. Oltiin tällä Ruotsin ja Tanskan läpi -taktiikalla Saksassa vasta illalla, aivan kuten olisi oltu suoraan Saksaan lautalla mennessä eli matkassa meni suunnilleen yhtä kauan. Aikaa ei voi tässä hirveästi säästää, teki miten teki. Kilsoja sen sijaan voi, ja toisaalta jonkin verran rahaa, riippuen mitä priorisoi. Tavallaan oli ihan kiva vaihteeksi taas ajella tätä reittiä, mutta siitä huolimatta taitaapi olla niin, että ei ihan heti huvita toistaa tätä, jos ei ole aikomuksena nimenomaan kierrellä Ruotsissa. Sen verran puuduttavaa settiä tuo motarin jurnuttaminen tällä reitillä. 🙂
nyt: nu; myöhemmin: senere; aamu: morgen; ilta: aften; yö: nat (nad)
Tanskan tilastokeskuksen mukaan työttömyys on pysynyt pitkään alle kolmessa prosentissa. Työmarkkinaviraston mukaan pitkäaikaistyöttömiä, eli vähintään vuoden vailla työtä olleita, on reilut 13 000. Se on noin 14 prosenttia työttömistä. Suomessa pitkäaikaistyöttömiä on paljon enemmän, runsaat 33 prosenttia työttömistä työnhakijoista.
Muunna Aikavyöhykkeet, Kööpenhamina, Tanska
Meitä ei ole laivalla kyllästyttänyt, koska menomatkalla on aina ollut paljon matkaan liittyviä juttuja, joiden parissa saa ajan kulumaan. On esimerkiksi kartoitettu sopivia leirintäalueita, mietitty reittikohteita tarkemmin, kirjoitettu matkapäiväkirjaa ja sen sellaista. Ruotsissa olisi nähtävää, mutta jotenkin ne mahdollisuudet eivät kuitenkaan vedä puoleensa samalla tavalla kuin Saksa ja muu Keski-Eurooppa, joten tuntuu, että aikaa pitäisi olla tosi paljon, että sitä viitsisi käyttää Ruotsiin. Tai sitten tosi vähän, jotta kannattaisi lähteä minnekään muualle. Oli ihan kiva käväistä Öölannissa. Voihan olla, että jos joskus joutuu tekemään jonkun tosi lyhyen road tripin paremman puutteessa, niin silloin voisi ehkä käydä pelkästään Ruotsissa. 🙂